Основан е Български революционен централен комитет

Българският революционен централен комитет (БРЦК) е организация на българското националнореволюционно движение, създадена в румънския град Букурещ с цел да пропагандира революционните идеи и да окаже съдействие за политическа и идейна подготовка на българската национална революция. Българският революционен централен комитет е приемник на идеите на Георги Раковски, който е поставил началото на организираното българско националнореволюционно движение.

Българският революционен централен комитет е създаден през 1869 г. (по стар стил) или през 1870 г. (по нов стил) от Любен Каравелов и Васил Левски. На общо събрание в Букурещ през 1872 г. за председател на Българския революционен централен комитет е избран Любен Каравелов. Идеята за изграждане на единен ръководен център възниква след разпускането на Втората българска легия на Георги Раковски през май и разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през юли 1868 г. Тогава част от ББЦ дейците на бившия Таен централен български комитет (ТЦБК), заедно с привържениците на революционните идеи на Георги Раковски, полагат основите на групата „Млада България“ и с подкрепата на групировката през 1868 – 1869 г. Васил Левски предприема първите две обиколки из българските земи и изграждането на революционни комитети в тях.

Програмата на БРЦК е публикувана най-напред в руското емигрантско сп. „Народное дело“ (август 1870 г.), а след това и на страниците на в. „Свобода“ (октомври същата година). В най-разгърнат вид тя е изложена в брошурата „Български глас“, издадена също през 1870 г., като прокламира следните идеи:

Като крайна цел на българското националнореволюционно движение в нея се посочва извоюване на политическо освобождение на Турция.

При осъществяването на тази задача се разчита единствено на неговите собствени сили. Отхвърля се по най-категоричен начин намесата на външни фактори.

Осъдена е остро политиката на съглашателство на българските чорбаджии с османските власти.

БРЦК ратува за демократично управление на освободената българска държава.

Идеята на Любен Каравелов за установяване на добросъседски отношения с всички балкански народи, особено със сръбския и румънския, и за създаване на „южнославянска или дунавска федерация“ от българи, сърби и румънци, като всеки от тях запази вътрешното си самоуправление и националния си суверенитет. За модел на тази федерация открито се посочва швейцарският опит. Във връзка с активизирането на националнореволюционната борба през 1870 г., в БРЦК се създават два центъра: външен и вътрешен.

Първият е със седалище в Букурещ и има за задача да развива революционна пропаганда и да обедини силите на българската емиграция. За негов ръководител е определен Любен Каравелов.

Вторият, наречен още Български революционен централен комитет (БРЦК) в Българско или Привременно правителство, се възглавява от Васил Левски. Той насочва дейността си в българските земи, където Левски разгръща неуморна дейност за изграждане основите на вътрешната организация.

Артър Конан Дойл публикува Приключенията на Шерлок Холмс

„Приключенията на Шерлок Холмс е първият сборник с 12 разказа на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Разказите са публикувани за пръв път като поредица в периода юли 1891 – юни 1892 г. в списание „Странд“. Сборникът като книга е публикуван в Англия през 1892 година. Първото издание на книгата е било само от 14 500 броя.

След 14 годни, приключва работата по мемориала в Маунт Ръшмор

Началото е поставено от скулптора Гитзън Борглам през 1927 г., който заедно с 400 работници започва изграждането на огромните статуи. Образът на Джордж Вашингтон е завършен на 4 юли 1934 г. 2 години по-късно президентът Франклин Делано Рузвелт открива лика на предшественика си Томас Джеферсън. По случай 150-ата годишнина на американската конституция е завършен и паметникът на Линкълн на 17 септември 1937 г. Официално паметникът е открит на 31 октомври 1941 г.

В по-голямата си част „Планината Ръшмор“ се състои от гранит. Близо 90 % от монумента е изваяна с помощта на динамитни взривове. Детайлите по лицата на президентите са оформени с пневматичен чук. Въпреки изключително опасните условия на труд на работниците, които се спускали надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, за 14-те години строителни и скулптурни дейности няма нито един смъртен случай.

Цялостният план на скулптора не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, но работата е прекратена заради внезапната смърт на Борглам. По-късно синът му опитва да завърши делото на баща си, но финансирането на проекта е спряно, защото парите са били пренасочени за ресурсите на Втората световна война.

В Европа започва най-унищожителната грипна епидемия – за по-малко от година умират около 20 млн. души

Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г.
Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г., достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, между 17 и 50 милиона жертви до максимум 100 милиона, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история. При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените.

В историческите и епидемиологичните данни няма яснота относно географския произход на пандемията.[2] За разлика от повечето грипни епидемии, които засягат предимно малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно състояние, при испанския грип голяма част от заразените са млади зрели хора в отлично здраве. Бедствието оказва влияние на значителното покачване на случаите на летаргичен енцефалит през 1920-те години.

След изследване на тъкан, взета от замразени жертви, се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения.

Предполага се, че само за първите 25 седмици от пандемията жертвите са около 25 милиона. Съвременните изчисления варират в диапазона от 50 до 100 милиона жертви за целия период в световен мащаб. Бедствието е сравнявано дори с чумната пандемия от средновековието, известна като Черната смърт. Изследванията сочат, че Испанският грип за 24 седмици убива повече хора, отколкото Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) за 24 години.

Ден на правото ни на здраве и чиста околна среда

На тази дата през 2012 година десетки екомислещи граждани от цялата страна организират протестен митинг в столицата срещу политиката на Министерство на околната среда и водите със слоган „Три години корупция, конфликт на интереси и пропиляване на евросредства в екологичната администрация”.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, в България се увеличават случаите на злокачествени заболявания. Като основна причина за онкологичните заболявания Световната здравна организация определя концентрацията във въздуха на токсични вещества /тежки метали, летливи органични съединения, ароматни въглеводороди и т.н./. Проучване на СЗО сочи също, че годишно 2,4 милиона души умират преждевременно вследствие на излагане на фини прахови частици.

Не по-малък е проблемът и с алергичните и респираторните заболявания, които също са вследствие на лошата селищна среда. На Министерство на здравеопазването са данните, че близо 60 % от децата в България страдат от дихателни заболявания.

Гражданските и неправителствените организации считат, че извършваният от органите за държавен здравен контрол скрининг върху инвестиционните проекти и проектните предложения е част от програмата за превенция на тези заболявания.

Защото здравният риск се установява впоследствие – когато започне реалното замърсяване на въздуха, почвата, водата, респективно, когато има реални щети върху здравето на хората. От това губят всички – и самите инвеститори, и хората, и държавата.

Роден на тази дата е Марко ван Бастен

Той е бивш нидерландски футболист и треньор. Роден е на 31 октомври 1964 г. в Утрехт, Нидерландия. Смятан е за един от най-добрите нападатели в историята на футбола и един от най-добрите футболисти в историята на Аякс и Милан. Печелил е най-престижните индивидуални футболни награди – трикратен носител на „Златната топка“ и Футболист на годината на ФИФА през 1988, 1989 и 1992 г., носител на „Златната обувка“ – 1986 г. Европейски шампион с Нидерландия през 1988 г.