1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи.

Битката на народите край Лайпциг, 1813 г. 

През 1813 г. на територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след 3 дни с поражение на Наполеон.

Състои между 16 и 19 октомври 1813 г.

Това е най-голямото сражение по време на Наполеоновите войни и най-голямата битка в световната история до началото на Първата световна война – в нея участват над 500 000 души. Френският император Наполеон Бонапарт претърпява поражение от обединените сили на Шестата коалиция.

Сражението се води на територията на Саксония, близо до град Лайпциг, и включва германски войски, както от едната, така и от другата страна (част от армията на Наполеон е от войски от неговите съюзници от Рейнския съюз). Битката има решаващ характер за последвалите военни и политически действия – тя води до нахлуването на коалиционните сили във Франция през 1814 г. и до първото оттегляне на Бонапарт от престола.

1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

1840 г. – Нова Зеландия е обявена за британска колония.

1843 г. – Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите.

1853 г. – Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

Войната е част от дълъг конфликт между Великите европейски сили за влияние върху териториите на западащата Османска империя. Основната част на конфликта се развива на Кримския полуостров, но военни действия се провеждат и на Балканите, в Кавказкия регион, Балтийско море и Тихия океан.

В Русия е известна като Източната война (на руски: Восточная война), в Англия като Руската война (Russian war), в земите на Османската империя – като Севастополското мурабе.

Кримската война се разглежда като първата „модерна война“ с използване на технологични новости като железници и телеграф. Тя е и първата война, широко документирана с фотография.

1912 г. – Балканската война: българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин -- виж статията за Радул Милков!

1946 г. – Изпълнение на смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

1964 г. – Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие.

1994 г. – С решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

2006 г. – След 4-годишно съществуване в София е закрит увеселителният парк София Ленд.

 

Празници:

ООН – Международен ден на прехраната (отбелязва се от 1945 г.)

Международен ден на анестезиолога (по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция, 1846 г.)

България – Ден на българските военновъздушни сили

САЩ – Ден на шефа (празнува се от 1958 г., подчинените изпращат на шефа си картички от Деня на влюбените)

Чили – Ден на учителя

Родени са:

Оскар Фингъл О'Флаърти Уилс Уайлд накратко Оскар Уайлд 

е  ирландски драматург, писател и поет. Той става един от най-популярните драматурзи в Лондон в началото на 90-те години на 19 век, по време на късновикторианската Англия. Неговата известност се дължи предимно на епиграмите и пиесите му, романа му „Портретът на Дориан Грей“ (1890 г.) и обстоятелствата, свързани с лишаването му от свобода и ранната му смърт.

Той е привърженик на философията на естетизма. След университета, Оскар Уайлд се премества в Лондон и след успеха си, заживява в модерни, културни и социални кръгове. Хапливото му остроумие, безупречните му дрехи и блестящото му умение да води разговор го правят една от най-известните личности на неговото време. Пише драмата „Соломе“ през 1891 г. на френски език докато е в Париж.

Макар да е сред най-големите знаменитости на своето време, Уайлд претърпява съкрушителен провал и е отхвърлен от лондонското висше общество заради непристойно поведение. Осъден е на две години затвор и тежък труд, от 1895 до 1897 г. При освобождаването си незабавно заминава за Франция, без да се завръща в Ирландия или Великобритания. Умира в Париж на 46-годишна възраст.

Юджийн О'Нийл

Юджийн Гладстон О'Нийл е американски писател и драматург. Стилът му е определян като психологически реализъм, редом с този на Артър Милър или Хенрик Ибсен. Автор на 45 театрални творби. Четирикратен носител на „Пулицър“. Нобелов лауреат за литература през 1936 година. Баща на последната съпруга на Чарли Чаплин, Уна О'Нийл.

Пиесите му са добре познати и често поставяни в цял свят. Много от тях са филмирани.

Починала е Мария Антоанета.

На 11 юни 1775 г. в катедралата на Реймс Луи Огюст официално е коронован за крал на Франция под името Луи XVI. Мария-Антоанета става кралица на Франция, въпреки че не е коронована заедно със съпруга си, когото просто придружава по време на коронацията.

От самото начало, въпреки всеобщото мнение, Мария-Антоанета има слабо влияние върху политиката на съпруга си. Луи XVI, който от дете е възпитан в антиавстрийски дух, поставя на всички важни държавни постове отявлени антиавстрийци, които се отнасят враждебно към всяка намеса на австрийката в държавните дела на Франция.

Мария Антоанета беше последната кралица на Франция преди Френската революция да събори монархията през август 1792 г. Нейните екстравагантни разходи, въпреки намаляващото състояние на Франция, предизвикаха народно недоволство, което отчасти доведе до френската революция.

Френската революция започва на 14 юли 1779 г. със селяни и работници, които нахлуват в затвора в Бастилията. В средата на кризата Луи XVI действа почти парализирано и Мария Антоанета се изправи, за да се срещне с съветници и посланици и да изпрати писма до други европейски владетели, които призоваха за помощта им за спасяването на френската монархия. Тя измислила заговор, за да се промъкне кралското семейство от Франция през юни 1791 г., но те бяха заловени и върнати в Париж. След ужасни кланета в Париж, Националната конвенция премахна монархията, създаде Френската република и задържа краля и кралицата. Крал Луи XVI бе обвинен и осъден за предателство и осъден на смърт. Месеци по-късно Мария Антоанета бе обвинена и осъдена с предателство, кражба и лъжливи обвинения в сексуално насилие срещу сина й. Тя била екзекутирана на 21 януари 1793 г. с гилотина.