Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Деветосемтемврийският преврат

9 септември 1944 година е дата, която мнозина българи от миналото и до ден днешен определят като противоречива. Това се дължи на факта, че според едни това е може би най – лошият ден за Бългаия в близкото минало. Други определят тази дата като край на трагичната и изпълнена с кървави събития първа половина на ХХ век.

България не остава незасегната от Втората световна война. Прокламираната от българското правителство през септември 1939 г. политика на неутралитет отстъпва през март 1941 г., под натиска на обстоятелствата, на военно-политическо съюзничество със силите на Оста (Германия, Италия, Япония). Макар и пряко да не участва във военните действия, обвързването с Третия райх води до обявяване на война на Великобритания и САЩ, до създаването на политическо напрежение в българското общество, както и до англо-американски бомбардировки (есента на 1943 – пролетта на 1944 г.) и до навлизането на съветската армия в страната (септември 1944 г.).

На 2 септември 1944 г. е съставено поредното правителство, с министър – председател Константин Муравиев. То се състои от представители на легалната опозиция срещу прогерманската политика. Отечественият фронт също са поканени да участват, но те отказват.

За краткото си управление кабинета прави няколко решителни стъпки, които целят скъсване на външнополитическите връзки с Германия. Фашистките организации са разтурени, отменени са гоненията срещу евреите, обявена е амнистия на политическите затворници. България дори обявява война на Третия райх. Съдбата на страната ни обаче вече е предначертана. На 5 септември СССР обявява война на българската държава. На 8 септември воските на Съюза преминават  р. Дунав и влизат в България. В координация с тях партизаните излизат от нелегалност и завземат властта по места.

В София властта е свалена с класически механизми на един типичен военен преврат. С помощтта на офицери от Отечествения фронт, всички основни институции за завзети, а правителството е арестувано. Сутринта, в 6 часа на девети септември 1944 г. в публична прокламация по радиото е представен съставът на новото правителство начело с Кимон Георгиев. В него вземат участие четирима от комунистите, земеделците и звенарите. По 2 места се дават на социалдемократите и независимите.

Девети септември 1944 г. е преврат с революционни последици за България, доколкото той напълно променя вътрешното и външнополитическо развитие на страната. Това се очертава от факта, че България става съюзник на страните от Антихитлеристката коалиция и участва във финалния етап на войната за разгрома над Германия.

Въпреки това и деветосептемврийския преврат, българската държава е обявена за губеща страна във войната. Под натиска на СССР, САЩ и Великобритания е принудена да проведе Народен съд над виновниците от предишния режим. На страната ни са наложени и много военни репарации. От този момент нататък, в продължение на близо 50 години в българия е въведен съветския модел на управление и развитието на държавата широко се обвързва със СССР.

Превзет е Севастопол

През 1855 г. по време на Кримската война, водена между Руската и Османската империя, след 349-дневна обсада на 9 септември англо-френските войски, действащи на Кримския полуостров, завладяват Севастопол.

Основана е КНДР (Северна Корея)

Корейската народнодемократична република е основана на 9 септември 1948 година. След края на Втората световна война Корея е формално разделена по 38-ия паралел с решение на ООН, според което СССР контролира северната ѝ част, а САЩ – южната. Вследствие на неразбирателствата между двете страни се създават и две отделни корейски правителства с различна идеологическа насоченост, всяко от които претендира да бъде единственото легитимно.

Изстреляна е совалката „Атлантис“

На 9 септември 2006 г. за 27-а мисия от НАСА изстрелват американската космическа совалка Атлантис с главна цел доставка на два допълнителни слънчеви панела за Международната космическа станция.

До 1990 година 9 септември се чества като Национален празник на Народна република България.

От 2003 година насам на датата се отбелязва Световния ден на красотата.

Рожден ден днес отбелязват пловдивският фотограф Стоян Илиев, младата асеновградчанка, огласила Ковънт гардън, Мария Георгиева, актьорът Филип Аврамов, клубната легенда на Локомотив София Трайчо Соколов, актьорът Хю Грант и други.

Днес се навършват 192 години от рождението на видния писател Лев Толстой. Той е определян като най-великия романист в историята, но и влиятелен филисоф и социален реформатор. Остава безсмъртен докосващи читателя човешки истории като "Анна Каренина“, "Война и мир“, "Смъртта на Иван Илич“ и много други. Поставя началото на движението толстоизъм, което намира последователи в няколко страни, включително и България.

Последната и най-голяма и дълго просъществувала колония на толстоити у нас е в село Мечкюр, днес - пловдивския квартал "Прослав". Пред 1926 година групата създава модерно стопанство, просъществувало до създаването на ТКЗС.