На тази дата през 1939 г. в Москва е подписан пакт за нeнанпадение между СССР и нацистка Германия известен в историята като „Молотов-Рибентроп“.

На 23 август, в присъствието на Сталин, руският външен министър Вячеслав Молотов и неговият германски колека Йоаким фон Рибентроп подписват седемчленен договор, съгласно, който СССР и Германия се задължават да се въздържат от насилие и агресивни действия един срещу друг, както и всякаква атака помежду си. Договарят се всякакви спорове между тях да бъдат решавани с мирни преговори, определя се и възможността за контакти и консултации между двете правителства по въпроси в общ интерес.

Към пакта се подписва и споразумение, пазено в строга тайна, съгласно което се определя влиянието на двете държави в Литва, Латвия, Естонния и Финландия.

Според руският изследовател Виктор Суворов с подписването на този пакт и тайното споразумение към него Сталин развързва ръцете на Хитлер, като му открива възможността да нападне Полша. С това дава на Хитлер нужното му спокойствие, тъй като гърба му е осигурен.

СССР не напада Германия – напротив на 17 септември окупира останалата част на Полша. Така Германия и СССР извършват военна агресия спрямо независима и суверенна държава, която не ги е предизвикала с нищо.

Действително Втората световна война започва седмица след подписването на пакта – 1 септември 1939 г. Хитлер нахлува в Полша, в резултат на което на 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия.

Сътрудничеството между СССР и Германия не спира до тук. На 28 септември външните министри на двете страни подписват нов договор, известен като ''Договор за дружба и граници''. Този договор признава унищожаването на Полша. Определя се граница между СССР и Германия на територията на вече унищожена Полша, която граница се разглежда, като основа за развитието на приятелски отношения между Хитлер и Сталин.

Малко по-късно на 30 ноември СССР напада Финландия. В непосилни условия, при температури -40 градуса и с цената на много жертви, предимно висши съветски военни, СССР съкрушава Финландия и анексира нейни територии. А съгласно пакта Молотов-Рибентроп Финландия остава с сферата на влияние на СССР. Заради тази си агресия СССР е изключен от Обществото на народите.

Със сключените съветско-германски договори от 1939 г, Хитлер и Сталин си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

Изключително интересно е да се проследи линията на симпатиите на  Българската работническа партия – комунисти, в годините преди и по време на Втората световна война. При сключването на пакта Молотов-Рибентроп, всички български комунисти са били ентусиазирани и са подхождали с настойчива симпатия към Хитлер, като съюзник на Сталин. Но след 22.06.1941 г., когато Хитлер напада СССР, се обръщат на 180 градуса, забравяйки какво са говорили преди тази дата.

Истината е, че и Хитлер и Сталин са главни виновници за Втората световна война и за ужасите, преживяни по времена войната и след нея.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg