Чуждоезикови училища в България има още от края на 19-и век, част от сградата на днешното Музикално училище в Пловдив е била Немско училище, по-късно е достроено. В Ловеч през 1880 година американски протестанти създават Американския колеж за момичета. Той приема срещу заплащане дъщери на богати семейства от цялата страна, но има и стипендии за бедни умни деца. С указ от 2 август 1948 година Великото народно събрание закрива всички частни училища у нас, сред тях и Американския колеж в Ловеч. Няколко месеца организираната по модела на задоеканските колежи територия остава пуста или поне рядко населена. В нея има както училищна сграда, така и пансиони, парк, къща за чуждите преподаватели, спортно игрище, зала, протестантска църква. На 14 декември 1949 година Министерството на народната просвета обявява решението си там да бъде открита първата езикова гимназия в страната. 

Приемат се кандидати от цялата страна, а първата учебна година започва в доста необичайно време- насрочена за 1 февруари 1950 г., тя отваря две седмици по- късно.  Първите ученици, които се записват, са 250- всъщност това е и първият випуск на езиковата гимназия. При откриването тогавашният зам.- министър Петко Иванов заявява пред ученици, учители и родители- „Няма програма за учебната година, няма учебници. Всичко вие ще създавате!“.

Така се и случва. Учителите, повечето от които чужденци, разработват уроците ден за ден и ги размножават със циклостил. Така се правят първите учебници за езиковите гимназии. В началото се изучават три езика- английски, немски и френски. Паралелките са били общо 8. В пансиона задължително живеят всички, няма значение дали са от града или отдалеч. Първата година се изучава интензивно почти само езика и е факт, че, започнали в средата на февруари, само след броени месеци всички вземат изпита по чужд език. 

През 1954 година английският отдел заедно с учителите и учениците се премества в София и полага основите на Първа английска гимназия, а френският го последва четири години по- късно във Варна. Гимназията вече става само немска, но принципите на преподаването на езика и първоначалният опит са базата, на която се преподава в езиковите гимназии у нас и досега. Впрочем началото черпи много опит от Американския колеж. Докъм 70-те в пансиона е забранено да се говори на български език, в подготвителен клас се усвояват към 5-6000 думи, а от следващата година всички предмети се изучават на чуждия език. Изключение в Немската гимназия в Ловеч правеха единствено българската литература и математиката.

Първата езикова гимназия в Ловеч създава цял един нов стил на образование, който предполага не само усилено изучаване на материала, но и много разнообразна допълнителна дейност. Традициите в Ловеч, създадени още преди 68 години, са живи и до днес. Една от тях е пиесата, която абитуриентите подготвят цяла година и изнасят преди бала в залата на Драматичен театър- Пловдив. Режисьори през годините бяха професионални театрали от Ловеч, в последните години несменяем вдъхновител е актрисата Слава Георгиева. Спектаклите се получават толкова добри, че имат няколко представления не само в Ловеч, но и в близките градове.

Животът в затворената общност, оградена от „крепостни стени“ е бил винаги толкова пъстър и интересен, че всяка година около 16 април, бившия патронен празник на гимназията, в Ловеч винаги се събират хиляди бивши възпитаници.  Филмът „Вчера“ не само показва начина на живот в гимназията през 60-те, но авторът на сценария – бившия възпитаник Владо Даверов смело е въвел редица прототипи на учители и възпитатели, които дълги години след премиерата на филма все още или работеха, или идваха на срещите. Животът пет години заедно в пансиона вдъхновява и песента на Щурците "Клетва". 

Днес езикови гимназии има в почти всеки град, но начинът, по който се изучаваше тогава езика, сега е далеч по-облекчен. Принципът тогава беше- сто нови думи на ден. Сутринта ти ги преподават, следобед на занимания възпитателят ги затвърждава, а на другия ден вече ги използваш. А вече ти преподават нови сто думи. Така се учеше език.

От 1984 година в гимназията е върнат английският език с две паралелки, после- френският с една, в известен период има и испански като пръв език. В момента  профилите са английски, френски и немски с различни комбинации за втори език, а руски се изучава по желание. Ако през 70-те там се влизаше след изпити по български и математика в конкуренция с още 10 кандидати, днес напливът далеч не е такъв, но въпреки това училището продължава да има място сред най- добрите средни учебни заведения у нас.