Къщата на известния български архитект Георги Фингов се намира на софийската улица „Шипка” 38. Отличителната черта на бялата сграда е изваяното каменно женско лице на входа й. Фигурата е дело на скулптура Андрей Николов. Твърди се, че лицето символизира майката на масоните, към които се смята, че е принадлежал арх. Фингов. Но това са само предположения.

Къщата през 2017 г.

Архитектът сам проектира дома си, като го строи за себе си и своето семейство. Това се случва между 1906 г. и 1908 г. Къщата е една от първите в стил сецесион у нас, което я прави още по-специална. Важно е да се отбележи, че арх. Фингов е автор на цялостната концепция на дома си – както на екстериора, така и на интериора заедно с мебелите. За жалост, днес от богатия интериор не е останало нищо.

Къщата през 2017 г.

Вътрешно стълбище води до първия етаж на къщата, където са разположени спалните помещения, детската стая, дневния салон с тераса и сервизните помещения. Стълбата към втория етаж стига до голям и малък салон, кабинета на архитекта, трапезария и зимна градина. Гостите на дома разказват за великолепието, което е разкривал той – облечени в махагон стени, дъбова ламперия, кристални полилеи, вградена библиотека.

Историята на къщата е съпътствана от трагичната фамилна история на нейния създател. Недълго след като семейството се установява в новия си дом умира първородния син на Фингов. През 1914 г. архитектът продава къщата на брата на тогавашния премиер Теодор Теодоров – Петко Теодоров. В първите години след идването на новата власт сградата се използва като детска градина за децата на привилегировани другари.

Сградата е обявена за паметник на културата от местно значение през 1978 г. През цялото това време на последния етаж живеят сестрите Теодорови, които са наследници на Петко Теодоров. През 2007 г. къщата е продадена на компанията Bulgarian construction house. През годините са правени няколко опита за надстрояване на сградата. Столична община наложи глоба от 100 000 лева на собственика заради лошата поддръжка на знаковата къща.

Къщата сега

На сайта на компанията, собственик на имота, къщата стои в графа настоящи проекти под името „Резиденция Шипка”. Липсва информация за бъдещите планове, но е посочено, че „предстои уточнение на параметрите на проекта”. От Столична община се опитаха да наложат законова ипотека, но до момента без успех.

Снимки: Old Architecture BG