Художникът Стефан Йорданов от Сопот направи ценен подарък на болницата в града. Майсторът на четката е нарисувал портрет на народния лечител Иван Раев, чието име носи лечебното заведение. 

Стефани е самоук художник, рисувал е много като ученик. От четири години страстта му към изкуството отново се е събудила и той се е заел с патриотичната мисия да рисува образите на великите българи от историята ни, за да събуди интереса на младото поколение.

Един от тях е и Иван Раев, роден през 1876 г. в Сопот - народен лечител, създател на лекарство от беладона, т. нар. лудо биле, за лечение на паркинсонизъм след прекарана сънна болест. От малък остава сирак и започва да чиракува, като се запознава и с народното лечителство. Попада в Цариград при стар бездетен ходжа, който, като видял, че момчето е доста напреднало в лечителството, му предал натрупания си опит, както и книга с рецепти. 

Славата на Иван Раев като опитен лечител на паркинсонизма достига чак до Рим. Там висш италиански офицер, приближен до кралския двор, заболява тежко от сънна болест и е на смъртно легло. Кралица Елена Савойска, баба на цар Симеон II, която хранела симпатии към него, прави всичко възможно, за да го спаси. Тя също заболяла от сънната болест. Дочула от свои приближени, че в България има народен лечител, който цери с билки болестта, изпраща телеграма до италианското посолство в София да го издирят и да доставят спешно лекарството му, без значение каква е цената. След няколкоседмична терапия генералът бил изцерен, а името на Иван Раев се изговаряло с възхищение в кралския двор. Най-важната съставка в лекарството на Иван Раев, разбира се, била екстракт от корените на растението беладона, което расте в Стара планина над Сопот.

Излекуването на италианския генерал и кралицата предизвикало истински фурор в Рим и кралят Виктор Емануил поканил българския народен лечител да помогне на италианските лекари в отчаяната им и безнадеждна борба с тежката епидемия. Методът на лечение на Иван Раев бил щателно проучен от двама италиански професори, които му дали много висока оценка. Те препоръчали на краля и правителството да построят болница, в която да се лекуват заболелите от сънна болест по метода на българския лечител.

За кратко време през болницата преминават над 1300 души, които биват излекувани напълно от балканските билки на Иван Раев. На международния конгрес на лекарите в Берлин, под формата на научно съобщение, този невероятен факт станал достояние на международната научна общественост. Така Иван Раев получава световна известност. Италианската медицинска академия му присъжда титлата "доктор", болницата, където лекува пациентите си, заболели от сънна болест, е кръстена на него и до днес носи неговото име, а италианският кралски двор го удостоява със златен медал и високи почести.

Раев умира през 1938 г. от инфаркт. На родната му къща в Сопот е поставена паметна плоча.