На този ден, преди 99 години се осъществява настъплението на Трета българска армия, командвана от ген. Тошев на Кубадинската позиция. Съюзници на българите са германски и турски войски, а враговете са сърбо-хърватски дивизии и руски корпус на ген. Зайончковски.

Действието се развива през Първата световна война на Кубадинската позиция в Добруджа. Малко преди това, руските войски са разгромени край Тутракан,като решаваща роля за разгрома  изиграва конницата на ген Колев. Считаната до тогава за непобедима казашка конница е разбита от иновативния и останал в световната история начин за водене на война от ген. Иван Колев.            

Кубадинската линия е отбранявана от  румънски, сърбо-хърватскски и руски дивизии  - общо 105 000 души. Срещу тях е 3-та българска армия, командвана от ген. Стефан Тошев - 71 000 души, която в началото на октомври е подсилена от 217-а германска дивизия и 6-ти турски корпус.            

Кулминацията в боя настъпва на 21 октомври. Бойците от 4-та Преславска дивизия въпреки ураганния артилерийски и пушечен огън, влизат в упорит бой  и успяват да изтласкат противника. След това с атака ''на нож''  завладяват окопите на противника, където са руските части. Руските части са разбити след яростни атаки на преславци.

Трябва да се има предвид, че българският героизъм и победа са извоювани въпреки, че руски бойни кораби, намиращи се румънското пристанище Кюстенджа се включват активно, като оказват артилерийска подкрепа срещу българските позиции. Огневата подкрепа от  руският линеен кораб „Ростислав“ с мощната си артилерия не успява да сломи устрема на българите. 

Противниците се обръщат в бягство и са преследвани до  Дунав. Налице е още една победа за славната българска армия, която изтласква руско-румънските войски от Добруджа, която е освободена! 

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg