Възпоменателен митинг-поклонение по повод на 76 години от разстрела на поета Никола Вапцаров и неговите съратници Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов се проведе в София.

На мемориала "Гарнизонно стрелбище", където шестимата са разстреляни през 1942 г., отново звучаха "Моторните песни" на поета:

Какво ще ни дадеш, историйо,

от пожълтелите си страници? –

Ний бяхме неизвестни хора

от фабрики и канцеларии,  

ний бяхме селяни, които

миришеха на лук и вкиснало,

и под мустаците увиснали

живота псувахме сърдито.

Ще бъдеш ли поне признателна,

че те нахранихме с събития

и те напоихме богато

с кръвта на хиляди убити.  

Откъс от стихотворението "История"

"Стиховете на Никола Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота", се казва в слово на президента Румен Радев, прочетено по време на възпоменателното митиниг-поклонение.

"Българските антифашисти се бореха за по-добър живот, за по-справедлив свят. Тях ги разстрелваха, ликвидираха ги, смазваха ги и тази истина няма как да бъде заличена 76 години по-късно", каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

"Наш дълг, като потомци, е да не допускаме световният поет Никола Вапцаров за пореден път да бъде разстрелян. Не само трябва да запазим "Моторни песни" в учебниците, но и да съхраним смисъла на неговата гениална поезия", каза още Паргов.

Организатори на възпоменанието са Българската социалистическа партия, Българският антифашистки съюз, обществени, патриотични и творчески организации.

В понеделник, на 23 юли – деня на разстрела, в зала "Високото пространство" на музея на Вапцаров на ул. "Ангел Кънчев" 37 в столицата за пръв път пред публика ще бъдат показани Червеният бележник на поета с оригинала на стихотворението "Не, сега не е за поезия...".

То ще бъде поставено върху масичката от квартирата, в която Огняроинтелигента е интерниран заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 г. В същия бележник са записите и на "Пролет" (“Отвънка ухае на люляк...“), което поетът чете на съпругата си на 30 май 1941 г., когато е арестуван в софийския им дом, както и майсторската творба "Война" с двоен смислов код – за деца и за възрастни...

Малцина знаят, че защитник в първия процес срещу Вапцаров от 1941 г. е писателят Светослав Минков, откъс от чиито показания се пазят в музея и ще бъдат експонирани заедно с ръкописа на придружителното писмо до Христо Радевски от свидетеля Димитър Зайков от Банско. Делото се гледа на 5 юни, докато Вапцаров е в Годеч, в него поетът е напълно оправдан, защото защитата му е организирана изключително добре – като защита на голям поет.

Същият ден той пише стихотворението, което ще се окаже своеобразно пророчество за собствената му съдба – "Не, сега не е за поезия...".

Ти започваш да пишеш и ето –

вместо рима избухва снаряд,

озаряват небето ракети

и пожари обхващат града.

Позатихва. Но в твоя бележник

вместо нежни, парфюмни слова

на листата в полетата снежни

се строяват ловджийски ята.

Те се впускат далече задружни,

помирисали някъде стръв, -

и тогаз забелязваш със ужас:

не с мастило, ти писал си с кръв.

В 18 часа в понеделник м музея на Вапцаров в столицата ще започне поетичното четене, в което ще участват съвременни творци, сред които Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Атанас Капралов, Бойко Ламбовски, Георги Н. Киров, Светлана Йонкова, Елена Алекова, Румен Спасов, Анжела Димчева... Със специалното участие на литературния критик Йордан Каменов и актьора Янко Лозанов. Водеща ще е Катя Зографова, главен уредник на Вапцаровия музей.

На 24 юли честванията за Вапцаров ще продължат в град Годеч, пише mediapool.bg. В читалище „Никола Вапцаров – 1899 г.“, ще бъде представена новата книга на Мая Вапцарова "Арена" и прожектиран филмът ѝ "Епоха". Катя Зографова ще разкаже за живота на поета по време на тримесечното му интерниране в града, за огромния списък на книгите от читалище "Напредък", които е изчел в самотните си дни, за общуването с местните хора и за стихотворението, написано там.

На 25 юли в театралната зала на читалището ще има детско утро, в което малки рецитатори ще изпълнят стихотворения на любимия си поет. На най-добрите ще бъде подарена книгата "Стихотворения за деца", илюстрирано от художничката Капка Кънева.