145 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски отбелязва България днес. Поклонение и церемонии ще има в някои от големите градове, като кулминацията ще бъде тази вечер в родния град на Левски - Карлово.

Там на площад "Васил Левски" ще се състои възпоменателна церемония в памет на Апостола на свободата с участието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък ще участва в тържествената заря-проверка пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Там ще бъде и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

В Пловдив традиционно годишнината се отбелязва на 19 февруари. Денят ще започне с панихида в храма „Свети Петър и Павел“, след което паметта на Апостола ще бъде почетена в 11 часа на паметника му на алеята на Бунарджика. Слово по повод 145-годишнината от обесването на Левски ще произнесе преподаватеят в ПУ доцент Владимир Янев, а водещ на възпоменателната церемония ще е актьорът Стефан Попов.

Доскоро денят на гибелта на Апостола се отбелязваше на 19 февруяри, но според историците Васил Левски е обесен именно на 18 февруари. Те са категорични, че приемането на датата 19 е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.