Те са малки, скътани, без сериозни претенции в интериора. Някои са приютени в стари къщи в центъра, а други са по-отдалечени от от пешеходната част на града. Няма да видите техни реклами в града, клиентите идват без много суетене. По обед пред някои от тях са паркирани луксозните автомобили, които в други часове на деня, засичате в далеч по-претенциозна обстановка. Това са любимите ресторантчета на пловдивските чревоугодници. 

Това, което ги свързва, е кухнята. Тя е семпла, изключително вкусна и често приготвяна от самият собственик. Ето няколко от "тайните" ресторантчета на Пловдив, в които няма да как да сбъркате с менюто. 

Веселина

Можете да минете и 100 пъти покрай него и да не го забележите. Ако обаче се озовете там по обед, вероятността да попаднете в задръстване на малката уличка зад KFC, е огромна. Няма как да пропуснете колоната от джипове, мерцедеси и беемвета, паркирани пред ресторантчето. Редовните клиенти ходят там заради вкусните блюда, които се сервират от години. Менюто не се различава много от меню на ресторант по времето на социализма. Скарата там е на почит, салатите - свежи, а предястията като сърмички, език в масло и чушка бюрек, гъделичкат небцето. 

Малкият двор

Знаят го всички посетители на клуб "Петното", тъй като се намира в същата реставрирана къща в подстъпите на Капана. Но по обед там можете да срещнете представители на полиция, съд, прокуратура, адвокатура, а и не малко журналисти. Не само близостта на институциите го прави предпочитан от хората, които работят в тях. Вечер пък там на чаша вино се отбиват писатели, актьори, музиканти. 

В менюто можете да намерите както шкембе чорба и картофена яхния, така и  здравословни зелени салати с тайни съставки. По обед в кухнята къкри я боб чорба, я леща, които задължително се поръчват с прочутите "Нахранови питки". Предпочитани от чревоугодниците са агнешката дроб чорба, зеленчуците в гърне и жулиенът с розмарин и картофи. 

 

Беладжио

Не мога да дишам след толкова вкусотии! Всеки път си тръгвам с разкопчани панталони! Това са само два от коментарите във фейсбук страницата на малкият арменски ресторант. Той е на метри от "Веселина"- та и клиентите там често са раздвоени. Супа топчета, гъби с ориз,  свинска кавърма, шаран на жар по арменски, пастърва на скара, пилешки сърца, пилешки дроб, гъбки в масло,шкембе, свински уши, телешки език. Това са само част от изкушенията, заради които често в заведението няма свободни места. Специалитетите от прочутата арменска кухня също са сред предпочитаните ястия в Беладжио. 

 Чичовци

От терасата на ресторанта се открива прекрасна гледка към река Марица. На пръв поглед абсолютно непретенциозен, ресторантът предлага вкусни месни ястия. Той е едно от малкото места в града, където се намира домашен бабек. Допълнен от каничка червено вино го прави идеално място за похапване и релакс след тежък работен ден.

Барбекюто на "Чичовци" може да накара и вегетарианец да напусне "правата вяра". Киевски котлетчета, свински врат, свински гърдички, цяло бонфиленце, ребърца, кебабчета, кюфтета, бабеково кюфте, люто кюфте в було, меча лапа, домашен бабек, всичко това прилежно овкусено, мариновано и изпечено на дървени въглища. Наистина  не е за изпускане! Освен това собствениците са толерантни към домашни любимци и няма да ви изгонят заедно с кучето от градината. 

Трапезица

Помните ли фрикасето, което готвеше баба ви? А пълнените чушки, ухаещи на градинска мерудия?А телешката яхния, в които топехте залчета от хрупкава коричка? Сега можете да ги откриете в едно малко битово ресторантче до Понеделник пазара, в подножието на Стария град. Според почитателите на живителната шкембе чорба, там е едно от местата, където сервират най- добрата супа в града. Големи, добре овкусени салати, са другото изкушение в ресторанта. А сервитьорите и собсвеникът са изключително любезни и са готови да изпълнят всяка прищявка на клиента. 

Тромпета 

Култовата кръчма в Кючук Париж години наред спасява от махмурлук хората от квартала, които предишната вечер са прекарили  с чашката. Тя отваря врати в далечната 1994 г., като първите клиенти са работници от близките предприятия. Десетки са семействата в квартала, които пазят снимки от тържества и банкети в Тромпета. Там се пият люти ракии и водка, а клиентите мезят с бахур, бумбар и други тънки мезета. 

Името на заведението е нарицателно и е измислено от самите клиенти, по-голяма част от които, приятели на небезизвестния  преди години музикант-тромпетист Черния Джо.

Поко Локо

Кършияка също разполага със своето тайно местенце за ценители, макар и с чуждестранен аромат. В ухаещата на розмарин кухня се вихри италианецът Рикардо, а за клиентите се грижи половинката му Мария. В малката остерия сервират една от най- добрите пасти в града, а в платата с антипасти спокойно могат да бъдат и основно ястие. Разбира се, като всеки уважаващ себе си италиански готвач, Рикардо прави невероятно вкусни пици. 

Майсторът на десертите в ресторанта е Мария, която в края на обяда или вечерята ви сервира и домашно приготвено лимончело за по-добро храносмилане. 

Вивалди /бившето К2/

Храната в италинския ресторант се приготвя лично от собственика - италианецът Рафеле. Мъжът живее в България вече 20 години, но не е прекъснал търговските отношения с родината си. Освен фантастичните пици и паста, в ресторантчето може да откриете прясна биволска моцарела, която се топи в устата. Телешкото месо е качествено и се внася от Италия, а рибата е фантастична. Всяка седмица Рафеле зарежда прясно уловена риба от Средиземно море. След като я опитате, вече няма да може да консумирате отгледаните във ферми риби.

 

Десертите са по италиска рецепта и с италиански продукти, а сладоледът... той е божествен. Съставките му са натурални от Италия и се приготвя със специална машина в различни вкусове. Скоро отваря и градината в обекта, а с нея и видовете сладолед ще се увеличат.