Многократно предлагахме алтернативи на ромите в село Войводиново. Това сподели пред наш репортер кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Припомняме, че по-рано днес багери влязоха в ромската махала в селото, за да сринат със земята 8 от незаконните постройки. За по-малко от час бяха бутнати три от тях, а акцията ще продължи утре сутринта. 

Действията на местната администрация дойдоха незабавно, в резултат от заявеното недоволство на местните жители. През последните три дни в селото се състояха редица протести, а исканията на войводиновци бяха категорични - изселване на ромските семейства и бутане на незаконните им жилища.

Акцията продължава утре, като с приоритет са опасните сгради, които се очаква да рухнат във всеки момент. От администрацията вече са разлепили и констативни протоколи пред повече от 16 други сгради. За събарянето им се очаква да бъде издадена заповед до дни.

Вижте какви действия предстои да бъдат предприети в интервюто на Trafficnews.bg с кмета на Димитър Иванов:

- Г-н Иванов, в момента текат срокове, в които издадените заповеди за събаряне на незаконните постройки могат да бъдат обжалвани. Как ще процедирате до изтичането им и кога ще продължи събарянето на опасните сгради?

- В светлата част на деня успяхме да съборим каквото можем. Още утре сутринта продължаваме. Дадохме дума на протестиращите и на местното население, че проблемът ще бъде решен и че събарянето ще започне до 10 дни започваме със събарянето. Днес тече третият. Смятам, че с това показахме на цялата страна и на управляващите, че когато трябва да бъдат решени проблеми в името на хората, те трябва да се решат незабавно.

Срокът за обжалване е 7-дневен. Издадените заповеди са с предварително изпълнение и дори да бъдат обжалвани в съда, аз съм поел отговорност като кмет, че те ще бъдат изпълнени. Спокоен съм, че екипът ми от юристи си е свършил работата читаво. 

Вчера залепихме констативни протоколи на вратите на над 16 постройки, тъй като не знаем кои са собствениците им. След 6 дни ще издам заповеди с предварително изпълнение и за тях. Оттам насетне, който иска - да се жали, но жалбите са обречени. Така или иначе, незаконните постройки ще бъдат бутнати. 

- Кога се очаква да приключи цялата акция?

- Смятам, че ще приключи в рамките на 15 дни.

- Какви мерки са предприети досега за справяне с проблема?

- Направил съм многократни опити да го разреша и може би за това се забавихме с цялата процедура. Заварих проблема от миналия мандат и исках да го решим, като построим законни жилища. Някои от живущите в тях бяха прекарали 15-20 години в това село. Навремето някой е допуснал грешката да им позволи дойдат, но това в момента е без значение.

Исках да реша този проблем по мирен и читав начин. Бяхме отредили парцел, в който можеха да бъдат настанени 38 семейства. Процедурата бе толкова дълга, защото трябваше да бъде сменен статутът на земята, тъй като тя бе земеделска, после - да бъдат урегулирани парцелите. След това започнахме да каним семействата едно по едно да дойдат, за да сключим договори за отстъпено право - един вид им давахме земята безвъзмездно, за да построят законни къщи. Те отказаха. 

През последните няколко дни се задава въпросът  „Защо”. Не акцентирахме върху важния факт, върху наличието на проблема, а някой се опита да яхне политическата метла. Аз обаче няма да тръгна да върша беззакония. Винаги съм бил добър човек и съм искал по един добър и мирен начин да се реши проблемът с незаконното строителство, като предлжим алтернатива.

-Има ли такава в момента?

-В момента пак има алтернатива, но никое от семействата не е дошло при нас, за да поиска съдействие. Имам уверение от дирекция „Областно социално подпомагане”, че има жилища в Пловдив, в които можем да ги настаним за момента.

Вижте кадри от събарянето на постройките и коментара на заместник-кмета Петър Минков във ВИДЕОТО на Милен Ангелов: