Египет, Тунис и Мароко са в топ 5 на най-предпочитаните от българите чуждестранни туристически дестинации. На първите две места са, разбира се, са Гърция и Турция, следвани от страните от Магреба. На шесто място се нарежда Сицилия.   

Интересът към страните от Северна Африка се увеличи през 2019 г. в сравнение с предишни години  тъй като излязоха много нови чартърни програми за тези места, които са на добри цени. Това е една от основните причини да се наблюдава ръст при тези дестинации, обясни за TrafficNews Нели Александрова, маркетинг експерт от туристическа агенция.

Маракеш

По думите й, друга  по-екзотична дестинация е Дубай, която е много предпочитана от българите, но тя не е нова -  от няколко години се наблюдава интерес към нея.  По-ново и интересно място, което избират българите, е остров Джерба – част от Тунис, за където също има чартърни програми.

Трите страни в Северна Африка са много богати на културно-историческо наследство, освен това имат прекрасни плажове. Цените в Тунис и Египет са ниски заради отлива на туристи след терористичните актове и нападения през минали години.

Кралство Мароко пък винаги е било остров на стабилността в региона. Там, освен имперските градове, има отлични курорти на Атлантическия океан, които предлагат и възможности и за екстремни спортове. В планината Атлас могат да се карат ски, а пътуването до Сахара остава наистина незабравимо преживяване. Туризмът от България обаче беше ограничен заради липсата на директни самолетни полети. 

Тези екзотични дестинации са подходящи за пътуване през пролетта и есента, тъй като през нашите летни месеци там е много горещо. През лятото българинът избира Гърция, Хърватска и Албания.  През зимата за ски нашенецът предпочита родните планини. Но има и туристи, които пътуват  към Швейцария, Франция, Италия, Алпите.

Българинът прави две или дори три по-„сериозни“ почивки през лятото и след това пътува още веднъж през зимата,  каза още Нели Александрова.

По думите й, туристите се делят се на две групи. Едните предпочитат да прекарват цялото си време на плажа. Други пък  търсят допълнителни екскурзии, дори още от България си купуват билети за музеи или атракции като  гмуркане, сафари и други.

Най-често пътуванията са по седем дни, а най-много хора предпочитат да прекарат ваканцията си със семейството.

Мнозина избират да купуват билети на така наречените „ранни записвания“, тъй като цените тогава са доста по- добри. За почивки през летните месеци е добре резервациите да се правят през януари, февруари, март и до средата на април. След това има ранни записвания за зимата, като те са 4-5 месеца преди самата екскурзия, препоръчва Нели Александрова.