Всички казват, че южна Италия има свой различен чар- улични забавления до зори, мирис на току-що изпрани дрехи по терасите и традиционна паста Orecchiette, която се приготвя буквално на пътя по малките улички в градовете. Регионът Пулия образува токчето на италианския ботуш, а гледката към Адриатическо море те хвърля в романтични мигове. Посещението на региона със сигурност е незабравимо приключение, през което ще се докоснеш до италианска брегова ивица с кристално чисти води и интересни плажове.

Пулия е известен за всички със своите къщи трули, особено в град Алберобело, които са варосани каменни сгради с конусовидни покриви. Сега те са обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Регионът също е дом на оживения бароков град Лече. Не може да се отрече, че с богатата си история, разнообразни пейзажи и вкусна кухня, Пулия е скъпоцененият камък на лятна Италия.

Старият град на Бари

Полиняно а Маре (Polignano a Mare) 

Полиняно а Маре е живописен крайбрежен град и е едно от зашеметяващите места в околността. Намира се на 36 километра югоизточно от Бари, които се изминават с кола за около 35 минути. Градчето е  обградено с панорамни и красиви гледки и е построено върху скали, а на някои места са издълбани пещери от морето. Една от най-известните локации е Lama Monachile- малък плаж, който буквално се намира между скали.  През летният сезон плажът е една от най-посещаваните дестинации, заради  тюркоазената вода, а посетителите харесват мястото за  интересни снмки, които да публикуват в Инстаграм. 

Много от заведенията предлагат изглед към скалите и морето. Такъв е и Grotta Palazzese, обявен за един от най-интересните  ресторанти в света. Той буквално е изграден в пещера и любителите на скъпата кухня го предпочитат. Интересен факт за Grotta Palazzese е, че резервация  може да се направи година по-рано, поради големия наплив от влюбени туристи. Гледката към Адриатическо море предлага страхотна обстановка за романтична вечеря, а защо не и брачно предложение.

Lama Monachile

 Grotta Palazzese- снимка Instagram

Алберобело- градът на белите къщи

Алберобело е известният град с белите емблематични къщи трули. Те датират от стотици години, тяхната необичайна конструкция включва сухи каменни стени, които са варосани и островърхи покриви, направени от варовикови плочи, често украсени със символи като кръстове, сърца или звезди. Интересното в града е, че  в криволичещи улички има много реставрирани трули, които функционират като магазини за сувенири и ресторанти, кафенета и дори места за нощуване. В градчето има създаден музей под формата на голяма двуетажна трула. В него се разказва за историята и традициите на Алберобело.

Алберобело

Фазано (Fasano)

Едва ли някой подозира, че толкова далеч от Африка буквално може да погалиш зебра или жираф. Южната част на Италия предлага и възможността да се запознаеш от близо с екзотични животни от целия свят. Zoosafari Fasano e разположен в региона Пулия и е градът преди Лече. Това е един от най-големите паркове за диви животни в Европа, а освен сафари парк, локацията разполага и с увеселителен парк. Разрешено обиколката на обекта да се направи със собствен автомобил, за да може сам да преминеш през различни участъци, където животните се разхождат свободно.  Посетители от целия свят се докосват до- лъвове, тигри, жирафи, слонове, носорози, зебри, интересни маймуни и други.

В допълнение към сафарито, паркът разполага с пешеходна зона, която е предназначена за разходка и посещение на други животни като например полярни мечки. Има различни атракции с влакчета,които те разхождат из дома на видове маймуни.

 

Не може да не се отбележи, че Южна Италия има богата кулинарна култура, а автентичната за  Пулия- пастата  с морски дарове, може да те накара да заобичаш Италия без дори да си минал през малките каменни улички. Важно за този регион,  а може би и за цяла Южна Италия е, че се характеризира със силни семейни ценности, традиционна музика и фолклор.

Град Бари- паста Orecchiette

Полиняно а Маре (Polignano a Mare)

Алберобело

Zoosafari Fasano