Празниците на розата в Казанлък тази година може да излязат твърде солено на представителите на туристическия бранш. Причината е, че градската администрация е вдигнала входните такси за културни събития по време на едномесечния фестивал с над 300%. В тарифата, одобрена от Общински съвет, фигурират "услуги", които не са били таксувани към настоящия момент. Според ценоразписа, желаещите да се снимат с новоизбраната Царица на розата, трябва да заплатят 15 лв., в случаите, когато снимката е направена с личния им фотоапарат. Ако туристите желаят да увековечат момента с помощта на професионална техника, тарифата скача двойно. 

Удоволствието да заснемем фестивала с фотоапарат тази година ще ни струва 250 лв., а с видеокамера - 500 лв. За сравнение, миналата година фотографиите и видеата са стрували съответно 25 и 30 лв. за всяко отделно събитие от програмата. Най-значимо за бизнеса обаче е поскъпването на входите такси за събитията от кулминацията на програмата, а именно - Розобера и Карнавалното шествие, които ежегодно привличат десетки хиляди гости от всички контитенти. 

За да присъства на шествието, всеки турист ще трябва да отдели по 60 лв. или 30 евро. За пръв път тази година се въвежда отделна такса за местата от "централната трибуна", в размер 100 лв. През 2019 година желаещите на наблюдават Карнавалното шествие бяха таксувани само 20 лв. Това означава, че всяка организирана група, която се състои средно от 25 души, ще трябва да внесе в общинската хазна около 1 000 лв. повече в сравнение с минали години. 

Същата е и разликата в цената на участие в традиционните ритуали "Розобер и розоварене". В кулминационния ден, който съвпада с шествието, цената на човек ще бъде 60 лв., а през останалите - 40 лв. Разликата в тарифата спрямо миналата година е между 30 и 50 лв. 

Как поскъпването ще се отрази на туристическия бранш?

Очаквано, драстичното увеличение на тарифата бива посрещнато с негативизъм от представителите на бранша. Според турагенти проблемът не се състои само в тройното увеличение на цените, но и в това, че те биват обявени на толкова късен етап. Подготовката за Празниците на розата през 2020 година тече още от лятото на 2019-а. Пакетите вече са готови, както и програмите. Много от групите вече са запълнени. 

Най-голям е проблемът за агенциите, които работят с туроператори от азиатските държави. Туристите от Китай, Хонконг, Тайланд, Тайван и други масово предпочитат организирани екскурзии, които обикновено траят по няколко седмици и включват посещение на няколко държави в Източна и Централна Европа. Престоят и програмата в България почти винаги биват съобразени с кулминацията на Празниците на розата. Записванията стартират отрано, а всяка входна такса се взима предвид при определяне на цената. 

"Това ще се отрази зле на бизнеса, защото пакетите са подготвени предварително. Едно такова поскъпване би трябвало да се обяви достатъчно рано, а в конкретния случай - неминуемо ще доведе до загуби", твърди Румяна, която управлява малък семеен бизнес в сферата на туристическите услуги.

Можем ли да очакваме отлив на туристи?

Организираните групи представляват огромен процент от посетителите на традиционния фестивал. Най-голям е интересът именно на туристите от азиатските държави. През 2019-а година съседната община Карлово се похвали с рекорден ръст на посетителите по време на Празниците на розата. Гостуваха туристи от над 15 държави. Според пловдивски агенти, тази година броят им може да бъде дори по-голям, тъй като е възможно много от туроператорите за "заменят" познатата дестинация Казанлък с Карлово в пакетите си. 

"Изходът от ситуацията е да предложим Карлово на чуждестранните си партньори. Едва ли ще бъдат много тези, които са готови да покрият разликата в цената, при положение че екскурзиите вече се продават", твърдят запознати. Според тях градът на Левски ще спечели най-много от създалата се ситуация. 

През последните години Казанлък посреща над 150 000 гости от цял свят по време на Фестивала на розата. Освен за организирани групи, тържествата в центъра на Розовата долина са истинска атракция за индивидуални посетители от България и чужбина. Най-посещавани са именно събитието "Розобер" и Карнавалното шествие. 

 

Отговора на Община Казанлък - вижте в линка:

Празникът на розата може да поскъпне, но от догодина! Община Казанлък: В постоянен диалог сме с браншаНовият ценоразпис все още не е гласуван на Общински съвет