Входните такси за Фестивала на розата в Казанлък най-вероятно ще претърпят корекция, но от следващата година. Това увериха от Община Казанлък, след като туроператори и турагенти споделиха възмущението си от тройното поскъпване на услугите, свързани с празника.

Както вече съобщихме, в ценоразписа, който туроператорите получили по електронна поща преди дни, са заложени тройни цени спрямо тези, обявени за изминалите години. Според тарифата, желаещите да се снимат с новоизбраната Царица на розата, трябва да заплатят 15 лв., в случаите, когато снимката е направена с личния им фотоапарат. Ако туристите желаят да увековечат момента с помощта на професионална техника, тарифата скача двойно.

Най-значимо за бизнеса е поскъпването на входите такси за събитията от кулминацията на програмата, а именно - Розобера и Карнавалното шествие, които ежегодно привличат десетки хиляди гости от всички контитенти. Според цените, които първоначално бяха обявени, всеки турист ще трябва да отдели по 60 лв. или 30 евро, за да присъства на шествието, с което се закрива фестивалът. За пръв път тази година се въвежда отделна такса за местата от "централната трибуна", в размер 100 лв. През 2019 година желаещите на наблюдават Карнавалното шествие бяха таксувани само 20 лв. Това означава, че всяка организирана група, която се състои средно от 25 души, ще трябва да внесе в общинската хазна около 1 000 лв. повече в сравнение с минали години.

Същата бе и разликата в цената на участие в традиционните ритуали "Розобер и розоварене". В кулминационния ден, който съвпада с шествието, цената на човек ще бъде 60 лв., а през останалите - 40 лв. Разликата в тарифата спрямо миналата година е между 30 и 50 лв. 

"Тези цени са примерни и проектни. Тепърва следва да се обсъдят на Консултативен съвет и Общински съвет. Едва след като се вземе решение, можем да уведомим какво предлагаме", коментира пред наш репортер Сребра Касева, която е сред организаторите на фестивала. Тя изтъкна, че общината се намира в непрестанен диалог с представителите на бизнеса и е взела предвид становището на бранша по отношение на поскъпването. Според нея обаче е твърде рано да се каже дали фестивалът ще поскъпне и с колко. 

"Единственото притеснение на хората беше, че туристическите пакети са готови, тъй като са разработени още през месеците август - септември миналата година. Още тогава туроператорите са разпродали пакетите за тази година. Ние ще се съобразим с това и вече сме уведомили, че дори и цените да бъдат приети от Общински съвет ,те ще влязат в сила от догодина", уведоми още Касева. Тя допълни, че през последните две години е имало случаи и на препродаване на билети от страна на туроператори. Причината от администрацията да искат вдигане на цените пък била свързана с посещаемостта на фестивала и обезпечаване както на разходите покрай организацията му, така и на възникнали непредвидени ситуации.

От общината допълниха, че градът неслучайно е избран от Министерство на туризма за център на туристически район „Долината на розите“. Те изтъкнаха, че в този смисъл, не може да има противопоставяне на празниците в Казанлък и Карлово, тъй като двата фестивала са на различни дати и с различно излъчване.

"В този смисъл Казанлък води обединяваща политика към всички общини, в които има розопроизводство и празници, посветени на маслодайната роза", уверяват от администрацията. "Внушението за негативизъм от туристическия бранш приемаме като опит за лоша реклама върху едно от най-значимите събития в националния културен календар, " допълват от там.

Тази година кулминационните дати на празника са 5-и, 6-и 7-и юни, а организаторите споделят, че очакват интересът към него да нарастне още повече. През последните години Казанлък посреща над 150 000 гости от цял свят по време на Фестивала на розата. Освен за организирани групи, тържествата в центъра на Розовата долина са истинска атракция за индивидуални посетители от България и чужбина. Най-посещавани са именно събитието "Розобер" и Карнавалното шествие. 

 

Снимка с Царицата на розата - 30 лв.! Фестивалът в Казанлък бърка дълбоко в джоба на туристите и бизнеса