Празни магазини, пусти улици, липса на опашки пред аптеки и граници. Замира ли шопингът в Турция? Пазаруването в съседката ни не е това, това което беше. Причината – ръст на цените. Отлив на нашенци се дължи основно заради повишените стойности на най-купуваните стоки – от лекарства до перилни препарати и хранителни стоки.

Най-близката и достатъчно популярна точка за пазаруване, е Одрин.

Особено популярен турският град е преди коледните празници. Или поне така беше допреди два месеца. Одрин вече не е това, което беше. Дори в почивните дни – събота и неделя, улиците и магазините в турското градче останаха празни, видя репортер на TrafficNews.

Традиционно още в ранни зори границата бе препълнена от коли, предимно с регистрационни номера от Южна България. Опашки се виеха още от магистралата по колонките. Касите на безмитна зона се задъхваха от нашенци, купуващи евтини цигари и парфюми. Не и последните месеци. През изминалия уикенд само три гишета на КПП-то работеха, колите преминаваха за минути, а „дюти фри-то“ остана празно.

Пред наш репортер граничарите споделиха, че тази тенденция се наблюдава не от днес или вчера. И въпреки, че режимът за преминаване е облекчен, пътуването вече е възможно и само с лична карта, то мераклии за турска стока вече няма.

„Цените се вдигнаха драстично, вече далавера няма“, заяви служител на КПП „Капитан Андреево“.

И действително е така. Ако преди година зеленчукът и плодовете бяха с лев до два по-евтини, то сега част от тях са дори по-скъпи. 

Макар съседите ни да не празнуват Рождество, то във всеки магазин са обявени празнични намаления – между 30% и 50%. Хора обаче нямаше, дори пред вратите на така популярните Поло Спорт, Пиер Карден и други популярни марки. Опашки липсваха и пред аптеките, пред баклаваджийниците и на традиционния пазар в събота „Син пазар“. Миналата година пет кори за баница се продаваха за 2,20 – 2,50, сега са на двойна цена

Малкото българи по улиците и магазините споделиха, че цените рязко са се покачили. Много от стоките дори не си заслужават, предвид, че по родните пазари и дори в сайтовете са по-евтини.

„Комплети менте, кецове на световни марки, чанти и анцузи, могат да се купят от пазара в Димитровград на цени, два пъти по-ниски. В сайтовете също, както и в групите за вносни имитиращи стоки във Facebook. Вече не е далавера да идваме по време на пазара. Едно гориво не си заслужава“, казаха българи на Синия пазар.

И все пак багажниците на малкото колите с БГ регистрации бяха пълни. Тоалетна хартия, кашкавал, перилни препарати и дребни подаръци, се виждаха през прозорците на автомобилите.

Ако преди година мандарините се търгуваха за по-малко от левче, то в момента на Синия пазар стойностите са еквивалентни с тези по нашите пазари.

 

Пред складовете за перилни препарати всяка събота спират автобуси с туристи и автомобили. Не липсваха такива и в съботния ден, но значително по-малко. Мнозина си тръгваха с ръце в джобовете и празни торби. Причината – цените.

„Един лев е разликата между Ариел в България и този тук. Не си заслужава. Вече и маслините са скъпи. Освен това търговците „удрят“ в кантара или пробутват между хубавата стока и лошо“, разказа жена от Пловдив, решила да зареди хладилника за прзниците.

Синият пазар е едина от притегателните точки в Одрин. Парфюми и анцузи менте привличат нашенците, но н всеки купува както преди. В момента спортен екип на Найк или Адидас се търгува между 60 и 70 лева, а само преди 4-5 месеца можеше да се купи за 40 лева. Детската стока също е вдигната с между 50 и 100 процента.

Препълнени са единствено сергиите за кашкавал, сирене и моцарела. Изгодните цени привличат любителите на млечни храни. Кашкавал за 15 лева, сирене за 19 лева и пресни кори за баница – стоката в почти всяка чанта на българите.

Мандарините се продават за 2 лева, 2 лева и 50 стотинки. Изгодно остава гроздето без семки – 2 лева.

И тъй като турчинът е умел в търговията, той търси всякакъв начин да привлече клиентите. Такъв бе продавач на перилни препарати до Синия пазар, който поздравяваше на български нашенците и танцувайки на известна поп фолк песен. С песни посрещаше клиентите си и майстор на скарата, подвиквайки „кюфте и кебапче“ на тротоара до пазара.

Двата големи мола в града също не бяха изпълнени с хора, въоръжени с чанти в ръка. Мнозина гледаха витрините или излизаха с празни ръце, коментирайки поскъпването от последните месеци.

Най-купувано отново се оказаха горивата. Бензинът през поседната седмица бе на стойност между 1,70-1,75 лева. Около 2,30 пък бе цената на дизела.

С пълни колични излизаха българите единствено от хранителните магазини. Пред наш репорте семейство разказа, че преди една година за 150 лева са пълнили целия багажник на автомибила си.

„Масло, кашкавал, пилешко, маслини, два омекотителя, дребни салдкотии и препарати за дезинфекция – почти нищо, а сметката бе 117 лева. Със свеки изминал месец вскичко се покачва. И все пак качеството на всичко е различно от родното, дори и това на млякото и маслото. Винаги си пазарувам леща, боб, ориз и брашно от тук. Цените са еднакви с тези в България, но не и качеството. И по-скъпо да стане, отново ще се върнем“, каза пловдивчанка на една от касите на магазин Мигрос.

В късния следобед границата към родината ни отново бе празна. Проверките минаваха за 20-30 минути. Без чакане с часове, без километрични опашки.