Разположено в полите на Средна гора с приказни 300-годишни къщи, пловдивското село Свежен е прекрасно място за еднодневна разходка в почивните дни. Архитектуният резерват е разположен на около 60 км от Пловдив. Въздухът е кристално чист, селцето е тихо и спокойно и пази многовековна история.

През есента на 2020 г. тук бе отворена за посетители реставрираната къща на полк. Владимир Серафимов, спасителят на Средните Родопи, освободил част от населението в Централните Родопи, герой от Сръбско-българската война и Балканската война.

Заедно с още 100 къщи сградата се намира в архитектурно исторически резерват и е една от най-старите запазени автентични дървени къщи от Средновековието в периода на османското владичество, паметник на културата.

През 2020 г. с финансови средства от държавата в лицето на Министерството на културата е извършен ремонт, като е изграден и интерактивен културен център в непосредствена близост до къщата. В него е разказана историята на село Свежен, чийто къщи са приютили не един или двама революционери. Лично Васил Левски се е криел от турците в планинското село, търсейки съмишленици за революционен комитет за освобождението на България. Легендата разказва, че през 1868 г. раненият Хаджи Димитър е пренесен от Бузлуджа до селото, където за него до сетния му дъх се грижат свеженчани.

С Левски е свързана друга стара дървена къща с кръст над един от прозорците. Тук преди повече от 150 години Апостолът се е сгодил. Венчавката му с местната девойка Гена Бонина била фиктивна – за заблуда на турците, а съвместният им живот продължил по-малко от седмица. Но и до днес свеженци пазят жив спомена за този годеж и с удоволствие показват на туристите кръстът над прозореца в долния край на селото, който показва стаята на младото семейство.

В околностите на Свежен пък могат да се открият надгробни тракийски могили, останки от антични селища, черква. Има множество планински маршрути към хижите „Братан“ и „Свежен“, както и достъп до язовирите Свежен и Домлян.