Сериалът "Игра на тронове" приключи миналата седмица и остави след себе си море от разочаровани фенове, които започнаха да се питат - какво стана с една от най-великите екранизирани истории и то последния сезон?

Каквито и да са реакциите от финала, безспорно "Игра на тронове" се превърна в един от най-гениалните сериали през последните 10 години не само заради интересната история или мащаба на продукцията, но и заради всички кинематографски решения и брилянтни режисьорски и операторски хрумки.

Една от емблематичните черти на сериала е мястото, на което се развива действието. Приказния Вестерос - един от трите континента, описан в поредицата на Джорд Мартин "Песен за огън и лед", който е разпокъсан от 7 кралства, борещи се за железния трон. За да пресъздадеш подобна фантастична история, обаче, трябва да избереш най-подходящите дестинации от съвременния (и реален) свят.

Днес местата, на които са заснети най-емблематичните сцени, са се превърнали в популярни туристически дестинации, за които разказват от CNN.

Кръвосмешение и неподправена жестокост - комбинация, която се оказва страшно печеливша за целия сериал. Още в първи епизод на първи сезон зрителите стават свидетели на ключова сцена - падането на Брандън Старк от кулата в Уинтърфел. Бран е бутнат от Джейми Ланистър, който иска да скрие от света факта, че има любовна афера със собствената си сестра.

Истинският замък на Уинтърфел се намира в Северна Ирландия. Замъкът Уард е сграда от готически стил, построена през 18 век. Мястото е с голяма архитектурна и историческа стойност и разполага с големи декари градинска земя, в която туристите могат свободно да се разходят.

Една от най-тъжните сцени в целия сериал беше обезглавяването на Нед старк. Мнозина го сочеха като фаворит за трона и чакаха деня, в който главата на семейство Старк ще застане начело на седемте кралства. Вместо това обаче главата му падна, покосена от меч, и всички надежди на феновете изтекоха заедно с кръвта му.

Мястото на екзекуцията му се намира в Малта. Това е крепостта Маноел, която също датира от 18 век. Оказва се, че мъничката островна държава е спечелила целия екип с чара си и затова още някои емблематични за сериала сцени са заснети именно там.

Една от тях е раждането на кралицата на драконите - зрелищната сцена, в която Денерис Таргериън излезе жива от пламъците, които бяха обхванали тялото на Хал Дрого. Кадрите са заснети в една прекрасна долина на западния малтийски бряг и определено е един от запомнящите се моменти в "Игра на тронове".

"Червената сватба" е може би най-обсъжданата сцена в историята на сериала. Бленуван за всички фенове момент, в който Джофри Ланистър най-накрая беше победен и падна отровен, след множеството зверства, които извърши по време на своето царуване. Джофри е един от най-мразените герои не само в историята на "Игра на тронове", но и всички сериали, правени някога.

Легендарната сцена, която предизвика световна еуфория, е заснета в хърватския град Дубровник.

Преди аудиторията да получи онова, което бленува в продължение на цели два сезона, зрителите стават свидетели на още една брутална смърт, която разбива напълно очакванията им за развитието на сюжета. Голяма част от членовете на семейство Старк са избити по време на сватбата на Робърт Старк - красив и високонравствен мъж, който отново е претендент за трона и е любимец на зрителите.

Епизодът е наречен "Червената сватба" и името не е никак случайно, след като минутите са пропити с кръвта на семейство Старк. Бруталната сцена е заснета в Странфорд, Северна Ирландия или по-специално - замъкът Одли, построен през 15 век.

Още един шокиращ момент от сериала, който мнозина не могат да преживеят и до днес, е смъртта на Оберин Мартел, известен като "Пепелянката" - красив, драматичен, страшно елегантен. За много кратко време Оберин се превърна в любимец на публиката и някои дори започнаха да спрягат името му като сериозен претендент за железния трон.

Всичко обаче приключи на една арена. Погълнат от своята гордост, Оберин изпусна сигурна победа над грамадното тяло на сър Грегор, известен като Планината. Черепът на Оберин беше буквално размазан пред очите на публиката и остави трайна следа у всички онези, които харесваха образа му.

Арената, на която е заснета сцената, се намира отново в Дубровник. Хърватският град е една от основните снимачни площадки на целия сериал. Арената е част от амфитеатъра в стария и изоставен някога 5-звезден хотел "Белведере", който през 90-те години на миналия век и след края на Хърватската война за независимост става напълно необитаем.

Разходката на срама на Церсей Ланистър е друг емблематичен момент в "Игра на тронове". Величествената особа на кралицата на Кралски чертог и красивите й руси коси бяха заменени с къса подстрижка, страдание и морално порицание. Обществото осъди действията и, нарекоха Церсей грешница и удряха голото й тяло с думи, докато Церсей, въпреки всичко, върви с гордо вдигната по стъпалата към Великата септа. Сцената е снимана отново в Хърватия - старата част на Дубровник.

След като беше унижена, Церсей получи своето отмъщение и взриви Великата септа - грандиозен акт, в който тя доказа кой всъщност заслужава да стои на върха. Церсей уби почти всички свои врагове накуп, след като бяха погълнати от зелените пламъци - брилянтна сцена, съпорводена от невероятна музика, която да засили емоционалното въздействие. Сградата, в която се помещава Великата септа, всъщност се намира в Испания - красивата катедрала Жирона.

Основният урок, който сериалът даде на своите почитатели беше много простичък - не се привързвайте към никого, защото любимият ви герой може би всеки момент ще умре. Ако искате да се докоснете до магическата вселена на Уестерос обаче, може да стегнете куфара и да направите една кратка обиколка около Хърватия и Северна Ирландия, където са заснети голяма част от кадрите на великия сериал.