На 22 март ще отбележим Световния ден на водата. Фокусът е върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб, тъй като към 2 млрд. души на планетата живеят без достъп до питейна вода. Тази година темата е "Подземните води - да направим невидимото видимо". Питейната вода - основен източник на този жизненоважен ресурс, са подземните води. Когато излизат на повърхността,  те дават началото на поточета, после на реки, езера и правят възможно съществуването на хората, животните и растенията. Управлението на този безценен ресурс е задължение в настоящето, което осигурява бъдещето на човека и природата.

Много хора вярват, че водата може да бъде и лековита. Един от малко познатите извори в Пловдивска област се намира край приказното село Свежен.  Нарича се "Жълтата чешма" или "Светата вода".

Според легендата, описана в книгата „Аджар” на Константин Моллов, някога някому се присънило, че изворът е лековит. И до днес местните церят с водата му треска и други болести.

За да хване лек болният, трябва да отиде на извора сутрин рано, когато камбаната на черквата бие. Като дойде на извора, най-напред трябва да се прекръсти и после да се умие. Щом си тръгне, трябва на някое камъче или храст при извора да остави лъжичка, паничка, кърпичка или конец, измъкнат от дрехите, които носи.

След всичко това трябва да се върне по същия път, но без да се обръща към извора и без да проговаря, гласи още преданието.