Съюзът на туристическия бизнес в Банско е внесъл сигнал до прокуратурата във връзка с медийни публикации, свързани с нивото на заболеваемост от коронавирус в планинския град, съобщиха от община Банско. В публикации в няколко онлайн медии се посочва, че броят на заболели в града е висок.

"Категорично разпространените твърдения са неверни, а Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ е институцията, която разполага с достоверни данни.", каза за БТА кметът на Банско Иван Кадев.

Справка на Регионалната здравна инспекция показва, че за периода от 20 декември 2021 година до 4 януари 2022 година новите случаи на коронавирус в Банско са между 0 и 18. В три от дните не е имало нито един установен случай на коронавирус в лабораториите в планинския град, а в дните от 20 декември до 3 януари случаите са между един и осем.

Най-висок брой заболели от РЗИ отчитат на 4 януари - 18. Информация в общината постъпва не само от РЗИ, но и от личните лекари, посочи Кадев и допълни, че нивата на разпространение на коронавирус в курортния град не са по-различни от тези в страната.

"Подобни клеветнически твърдения трябва по някакъв начин да бъдат спрени, дали през прокуратурата, дали чрез съда, дали чрез смяна на законодателството в крайна сметка.", категоричен е Кадев. По думите му фалшивите новини правят "лоша услуга" на целия туристически бранш и на имиджа на курортния град като цяло. Кметът на Банско е категоричен, че трябва да има възмездие и компетентните органи да вземат отношение.

В курорта се правят повече тестове, но това е логично, защото Банско се посещава от много чуждестранни граждани, посочи Кадев.

Кметът на планинския курорт е категоричен, че мерките се спазват, както в самия град, така и в планината. Кадев припомни, че през март 2020 година, в самото началото на пандемията от коронавирус, Банско беше поставено в карантинен режим, вследствие на което местните хора са изключително дисциплинирани по отношение спазване на изискванията на здравните власти.