Европейските авиолинии, чакащи на опашка за получаване на държавни помощи, за да преживеят кризата с коронавируса, гледат и към друг източник на безлихвени заеми - своите клиенти, предаде Ройтерс.

Лишените от приходи превозвачи искат отмяна на правилата на Европейския съюз за връщане на парите на клиентите при отмяна на полети. Вместо това те предлагат да издават ваучери, в момент, когато стотици хиляди полети са отменени заради пандемията.

Ако се наложи да връщат пари, това ще източи допълнително касите на авиокомпаниите, които и без това се нуждаят от правителствена помощ, за да оцелеят, отбелязва Ройтерс. Потребителски организации посочват, че някои големи компании вече пренебрегват правилата и ги разкритикуваха, че принуждават потребителите да им заемат пари.

Европейската комисия отхвърли призивите на сектора за облекчаване на правилата за обезщетение при отмяна на полети, но авиокомпаниите твърдят, че просто не могат да ги изпълнят.

Припомняме, че няколко наши туроператори споделиха преди дни, че не успяват да върнат билетите, закупени онлайн. Родните компании разчитат и на авиокомпаниите, за да компенсират потребителите, чийто екскурзии бяха отменени. Пред наш репортер те споделиха, че се опасяват, че най-големите загуби ще дойдат именно от там. 

Пловдивски туроператори: Браншът е в колапс! Опитваме да спасим поне летния сезонНай-засегнати от сектора са екскурзоводите, които остават без доход, а обезщетения - няма