Летният сезон е под въпрос, а туристическият бранш е най-засегнат от кризата, до която доведоха засилените мерки срещу разпространението на COVID-19. Това заявиха пред TrafficNews.bg пловдивски туроператори. Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед, с която преустановява всички дейности, регламентирани от Закона за туризма. В момента туризъм в България, както и в много от другите страни, засегнати от вируса, на практика няма – хотелите не приемат резервации, полетите се отменят, а туристическите компании не организират почивки.

От министерството обявиха, че ще се търси баланс, за да могат потребителите да бъдат компенсирани, без това да доведе до фалита на туроператори. Работи се в насока туристите, чиито пътувания са отменени, да бъдат компенсирани с ваучери.

В каква степен ще задоволи това нуждите на туристите, разчитат ли хората на парична компенсация за отменените си почивки, способни ли са туроператорите да предоставят такава и очакват ли се съкращения на персонал в средните и големи компании – обърнахме се за коментар към някои пловдивските туроператори и турагенти. 

Както вече съобщихме, временно спира да тече 14-дневният срок, в който по закон туроператорите трябва да възстановят на клиентите си сумата при отменено пътуване. Заповедта обаче е издадена само за времето, в което страната ни е в извънредно положение, тоест - съгласно настоящата нормативна уредба, срокът ще продължи да тече след отмяната му. 

Работещите в сектора обаче изтъкват, че разходите по отменените пътувания през март и април няма как да бъдат възстановени на потребителите, тъй като агенциите вече са се разплатили с хотели, ресторанти, авиокомпании и др. Според Румяна Титерякова, която организира пътувания в чужбина, определянето на нови дати за пътуванията е по-малко рисков вариант, който засега се посреща добре и от хотелиерите. 

„Има предложение ваучерите да бъдат валидни в срок 24 месеца, след като бъде отменено извънредното положение. Няма как да върнем парите на хората, защото няма кой да ги върне на нас", сподели пред наш репортер тя. И допълни, че най-тежко е положението с групите, които е трябвало да пътуват през месеците март и април. 

„Има хора, които са съгласни да получат ваучер, но има и много такива, които не са. Разбираемо е от тяхна гледна точка– парите им трябват, много от тях ги очаква безработица и ниски доходи. Идеята за ваучерите е туристите да получат същата услуга на същата цена. Това отново е рисково за нас, но в по-малка степен. Нашите хотелиери заявиха съгласие, а хората, с които работим в чужбина, са дългогодишни партньори. В момента положението е същото и за тях. По-големи загуби при подобен сценарии ще имаме, може би, при авиокомпаниите”, обясни още Титерякова. Междувременно някои нейни колеги споделиха, че не успяват да върнат резервирани самолетни билети онлайн. Засега няма и информация от страна на авиолиниите дали и кога това ще бъде възможно.

Положението остава критично за екскурзоводите, тъй като повечето от тях не разчитат на друг източник на доходи. Държавата заяви своята готовност да изплаща 60% от възнагражденията на персонала със сключен трудов договор, докато е в сила извънредното положение. Гидовете обаче едва ли ще могат да бъдат подпомогнати посредством тази мярка. Причината е, че повечето от тях работят на свободна практика и се самоосигуряват. Единици са тези, които имат сключени договори с туристически компании. Тъй като всички заявки за следващите месеци на отменени, реално те не отчитат никакви приходи.

„В други страни, специално за екскурзоводите, се дават ежемесечни помощи. Ние също сме дали някакви предложения в тази насока, като пак ще има диференциация между хора, които работят само това, такива, които са на трудов договор и такива, които се самоосигуряват. Трите големи асоциации и синдикатите също имат позиция по въпроса”, каза още Титерякова.

Най-голям е броят на отменените екскурзии до дестинации в Европа. Тъй като все още не е дошъл сезонът на пътуванията до по-екзотични и далечни дестинации, сътресенията там са сравнително малки. Според Пламен Петров, мениджър в една от големите пловдивски компании, най-важно в момента е да няма паника сред туристите. Повечето от тях проявяват разбиране към ситуацията коментира той.  Петров припомни, че всяка компания има валидна застраховка „отговорност на туроператора”, която осигурява ликвидност на почивките. Ако някой туроператор фалира през този период, тя покрива стойността на заплатените от клиентите услуги.

„Важно е да се уточни, че повод за притеснение на клиента няма. Всеки ще има нужда от почивка, а дали ще се отложи с месец - два - това е въпрос на договорка”, смята той. Петров сподели, че засега не се налага фирмата да съкращава персонал. Негови колеги споделят в социалните мрежи опасенията си, че ако това се случи в по-големите фирми, едва ли ще се намерят подготвени кадри, които да заемат местата на съкратените.

Представители на по-малки компании обаче се опасяват, че ако партньорите им от бранша фалират, това неминуемо ще доведе и до техния фалит. В момента всички очакват да бъдат набелязани конкретни мерки, а предложенията на браншовите организации да бъдат коментирани с министерството. Докато това не се случи, няма да има пълна яснота как ще бъдат обезпечени потребителите на туристически услуги и как ще продължи да функционира секторът, осигуряващ над 1/5 от брутния ни вътрешен продукт. 

„Нашата дейност е пряко свързана с големите туроператори. Ако бъдат осигурени ваучери, ще е по-добре, защото парите са преведени. Имаме платени нощувки и самолетни билети в Турция и в Гърция. Реално от там никой не връща пари”, споделя Марина, която движи малък бизнес. Тя допълва, че засега клиентите и проявяват разбиране и нямат против да определят нова дата за пътуването си.

Опитахме се да потърсим и представители на по-големите агенции под тепетата и в страната. Тези, с които осъществихме контакт обаче, се въздържаха от коментар.

Според представители на пловдивските фирми обаче браншът ще се възстановява дълго от вече започналата криза.

„Туризмът едва ли ще се възстанови толкова бързо. За да пътуват, хората имат нужда от средства, а кризата ще засегне всеки. Темповете, с които ще се възстановим, ще бъдат бавни. Ваучерите биха ни дали просто една глътка въздух, защото така едни пари, които вече са похарчени, ще отидат по предназначение”, заяви Румяна Титерякова.