Конфликтът в село Труд между местните жители и централата за биогаз продължава, след като хората настръхнаха срещу разсипване на биоотпадъци по нивите. Те изпратиха кадри, на които се виждат как цистерни изсипват неясна субстанция върху частни ниви в края на селото.

От Инициативния комитет изпратиха съобщение, в което твърдят, че от централата  вече пети ден извършват незаконосъобразни дейности във връзка със забрана на Министерството на храните и МОСВ за замърсяването на земеделските земи.  Днес е бил подаден и сигнал до 112 за дейностите край Пловдив.

“Виждаме цистерните да карат, като на парад покрай обществените сгради на централната улица и нивите в местността. Изключително нагло и арогантно погазване на закона, което за пореден път е незабелязано от иначе упражняващите за пред медиите контрол институции. Имаме сигнали, снимков и видео материал за погазването на същата заповед още от миналата зима м. Февруари, от друго село в община Марица. Не веднъж сме констатирали, че вменени от европейски наредби задължения на БАБХ не се изпълняват. Според нас в следствие на това инвеститора продължава да прави, каквото си иска!” коментираха  Тодор Ботев и Станимир Тончев от Сдружение “Бъдеще за с. Труд”.

По разказ на Ани Марлакова от централата на 112 са ги препратили към местното районно управление в Труд. Полицаите веднага изпратили сигнала до РИОСВ и БАБХ, но повече от четири часа никой не е дошъл на място.

След като научили за сигнала пък цистерните били прибрани в двора на предприятието.

„Ние не знаем какво изсипват там, но със сигурност са биоотпадъци – торове и други субстанции от производството . Те ги изсипват върху частни ниви, които са им дадени под наем, но въпреки това сме убедени, че те извършват нарушаване на законите”, обясни Маралакова.

Жива верига блокира един от входовете на Пловдив! Жителите на Труд искат чист въздухИнициативен комитет поиска няколко оставки