Протестното шествие на жителите на пловдивското село Труд ще блокира Карловско шосе днес. Недоволните от замърсяването на околната среда ще тръгнат от кметството в 13 часа и ще преминат през Карловско шосе до южният край на селото, където ще завърши изявата.

Организатор на протеста е СНЦ „Бъдеще за село Труд“ обявиха, че действията им са породени от факта, че вече няколко години водят борба с "пасивните институции и замърсител на въздуха, който произвежда електричество от биомаса в селото".

Хората се заканиха, че ще поискат оставки. Ето какви искания са описани в позицията им:

Оставките на министър Нено Димов, Румен Порожанов и директорът на РИОСВ Пловдив-Стефан Шилев. Според протестиращите за тези няколко години, не са успели да решат проблема с въздуха на с. Труд, а са се обърнали срещу общността, което е ясна индикация, че заемат постове, за които са крайно НЕ подходящи за тях!

Пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на всякакви разширения на суровинната база на инсталацията в село Труд.

Местната власт в лицето на община Марица, да намери работещо решение за спирането на съпътстващия производството на Централата трафик на цистерни, през кварталите и централната улица на Труд!

Протестът ще отправи призив и към Премиера на Република България Бойко Борисов, и ще насочи неговото внимание към факта, че производството на топло и електроенергия от Биомаса в България е една опорочена, побългарена и неефективна според протестиращите практика, която става все по-проблемна за населението, поради липсата на експертност в изграждането на тези обекти и най-вече, поради липсата на работещи инструменти за контрол над този тип производства. Протестиращите ще напомнят на премиера любимата му фраза с надеждата да му е още любима - “Нито един бизнес, не е по-голям от здравето на хората”.

Към протеста ще се присъединят още 7 населени места от различни краища на България, които имат същите проблеми, като тези в Труд.

След края на протеста ще се състои първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите от сдружение „Бъдеще за село Труд“. Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места.

"Това обединение, ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018г. и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България", пишат организаторите. 

Ето и как ще протече протестът:

Сборен пункт кметство село Труд 13 часа

13-13:30 обръщения на организаторите. В този период можете да вземете интервюта от другите пострадали населени места и от протестиращите

13:30 потегляне по Каровско шосе

14:30 край на протестното шествие

15 часа начало на работна среща на бъдещото национално обединение