Лаборантката и съучастника й, подменяли кръвните проби на шофьори в Пловдив и региона получиха присъдите си. Йорданка Димитрова получи три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000  лева, а подсъдимият Вълко Захариев на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000  лева, научи TrafficNews.bg

КОРУПЦИЯ в Пловдив! Прикриват пияни шофьори срещу хилядарка ВИДЕОТова се е случвало в специализираната лаборатория на Окръжна болница

По отношение на Захариев съдът е постановил да изтърпи изцяло и отделно наказание от една година лишаване от свобода, наложено му от Районен съд – Пазарджик през март 2017 година, чието изпълнение е било отложено по реда на условното осъждане.

Подсъдимите ще следва да изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка е определен първоначален общ режим, а за подсъдимия Вълко първоначален строг режим.

Освен това подсъдимата Димитрова е лишена от правото да заема длъжността ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

По данни на разследващите, началникът тя е прикривала пияни шофьори срещу крупна сума пари. Схемата работила с посредник, който издирвал водачите, на които пробите били положителни. Той им предлагал срещу определена сума пари, резултатите за наличие на алкохол в кръвта да станат отрицателни. Посредникът Захариев знаел трите имена, ЕГН и адрес на водачите, дали кръвна проба, след което ги прозвънявал с обещание, че резултатите могат да станат отрицателни. 

Срещу подкупи от 500 до 1000 лева са били подменяни алкохолни проби на пияни шофьори.

Пловдивчанинът Николай Ильов е човекът, който е разкрил корупционна схема в лабораторията на бвшата Окръжна болница в Пловдив. Той бил заловен от полицаи да управлява автомобила си с 0,67 промила алкохол в кръвта. Бил изпратен на кръвна проба в Окръжна болница. Ден по-късно по телефона му съобщават, че резултатът е 0,87 промила и получава оферта.

„Човекът каза знаеш ли закона, казах му, че го знам много добре. Каза още: "тези 1000 лева вместо да ги дадеш на държавата и да стоиш без книжка една година – даваш ги на мен и аз ти правя пробата отрицателна.”, разказа пред TrafficNews.bg Николай Ильов.

След получената оферта, той отишъл в Трето районно управление и разказал за схемата. После предал белязани пари в болницата.

Още по случая може да видите ТУК: 

Затвор грози лекарката от Пловдив, прикривала пияни водачи срещу хилядарка ВИДЕОМаксималното наказание е до 10 години лишаване от свобода, съобщиха от Окръжна прокуратура