Началник на лаборатория в бившата Окръжна болница в Пловдив прикривала пияни шофьори срещу крупна сума пари. Схемата работила с посредник, който издирвал водачите, на които пробите били положителни. Той им предлагал срещу определена сума пари, резултатите за наличие на алкохол в кръвта да станат отрицателни.

Срещу подкупи от 500 до 1000 лева са били подменяни алкохолни проби на пияни шофьори, твърдят от прокуратурата. Престъплението е извършвано в специализирана химическа лаборатория в Пловдив. Николай е един от шофьорите, с наличие на алкохол в кръвта, който е получил обаждане по телефона с конкретна оферта.

Какво разказва самият той, както и позицията на заместник-окръжния прокурор на Пловдив Галина Андреева и директора на УМБАЛ „Пловдив” д-р Аргир Аргиров – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

 

„Човекът каза знаеш ли закона, казах му, че ги знам много добре. Каза тези 1000 лева вместо да ги дадеш на държавата и да стоиш без книжка една година – даваш ги на мен и аз ти правя пробата отрицателна.”, разказа пред TrafficNews.bg Николай Ильов.

Николай отива в районното управление и разказва за схемата. После предава белязани пари в болницата.

От лечебното заведение не са подозирали за схемата в лабораторията за кръвни изследвания, разказва директорът на УМБАЛ „Пловдив” д-р Аргир Аргиров.

Освен началникът на лабораторията, в ареста е и посредникът между нея и шофьорите.

Наказанието, което предвижда закона е до 10 години затвор, обясни пред TrafficNews.bg заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

„Аз съм грешен, че съм употребил алкохол, но някой може да е с 2,5 промила. Аз имам деца и моите деца може да са под техните колела. Затова сигнализирах полицията. Платих си глобата, стоя без книжка, но се надявам по този начин да съм помогнал за пресичането на тази схема”, казва шофьорът Николай Ильов.