Издирват неимунизирани деца срещу морбили и рубеола в Пловдив. Поради високите нива на риск в етническите квартали, от няколко дни е в ход съвместната кампания на  общопрактикуващи лекари, медицински персонал и здравни медиатори в Арман махала и Шекер махала.

Издирени и установени са всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема.

Общо за двете махали неимунизираните или подлежащите на реимунизация  са 51  деца, 36 от тях живеят извън страната, 2 деца са преместени в други градове, 9 са имунизирани, а  4 други ще бъдат реимунизирани.

В спешната кампания са включени трима лекари, медицинска сестра и двама здравни медиатора от махалите.

Морбили е изключително сериозно инфекциозно заболяване, което може да протече доста тежко, с усложнения. 

Още от края на миналата седмица  здравни медиатори обикалят ромските квартали в града и информират семействата за заплахата от морбили.

Припомняме, че общопрактикуващите лекари в Пловдивска област са получили предписание от Регионалната здравна инспекция да направят преглед на имунизационния статус на децата от тяхната пациентска листа на възраст от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина.

Морбили е силно заразно! Имунизирани ли са децата в Столипиново? ВИДЕОЗдравни медиатори обикалят ромските квартали в Пловдив и информират семействата за заплахата

Само преди ден на територията на Благоевград бяха регистрирани четири нови случая на морбили. Болните са жена от Разлог на 38 години, две момиченца на 3 години от село Бунцево, община Якоруда, и от град Белица, както и жена на 22 години от град Белица.

Така случаите на морбили в България вече са 43. 

Няма липса на ваксини за морбили и всеки, който иска да си я постави, може да го направи.