Катинари, блокада, полиция, линейки, охранители и над 55 настанени възрастни и болни хора и персонал, станали заложници на неясно настанил се нов наемател – така осъмна днес Дома за възрастни хора „Хармония“ в Пловдив. Официалният собственик на хосписа, който се намира под наем в сграда на Коматевско шосе, е д-р Николай Вършилов, който днес не е допуснат до дома от новонастанилите се.

Абсолютно внезапно, без предупреждение и промяна в договорните отношение, Вършилов разбира, че бизнесът му е отнет „като в мутренските години“ – посочва самият той.

Тази сутрин докторът няма връзка с персонала около 2 часа, а след това получава обаждане от своите служители, че под претекст свиждане в дома е влязъл Илия Кършев, който в последствие е заключил сгрдата с катинар и се е барикадирал вътре без да пуска никой. Кършев се представил като новия собственик. 

Разботещите в „Хармония“ са били принудени да дадат личните си документи и лични карти, като ги накрали да разпишат документи. 55-те пациенти, някои в много тежко състояние, остават заключени без лекарства и храна, а здравословното им състояние се влошава. 

„Новодошлите казали на персонала, че те са взели бизнеса и командват вече“, посочи д-р Вършилов и допълни, че мъжът, който се е настанил, е разбил офиса им, в който са били документи, пари и друга информация на дружеството.

Д-р Вършилов и управителката на хосписа Дияна Плачкова веднага отиват на място и установяват,  че достъпът им е отказан, а никой не им дава обяснение защо. Наета е нова охранителната фирма, която е заградила обекта, вратата е залостена с катинар, извикана е и полиция. Плачкова и Вършилов викат адвокатите си и настояват да бъдат пуснати, а междувременно един от настанените получава гърч и собственика вика линейка, въпреки че е от другата страна на оградата.  Спешната помощ е допусната, но не и Вършилов, а вратата продължава стриктно да се оковава с верига от Кършев. Самият Илия Кършев обясни, че слага катинар, защото „бравата е развалена", което по наблюдения намясто не изглежда вярно.

Сградата на дома е собственост на бившия съдружник на Вършилов - Валери Ангъчев. Вършилов изкупува дяловете му от фирмата преди 1 година и става едноличен собственик на „Хармония 2016“ ЕООД. Оттогава обаче започват разпри, които се пренасят в съда. Според Вършилов, Ангъчев не му дава владение в целия имот, за който е сключен договора, за което в момента са заведени дела. Междувременно Вършилов не плаща наем от 4 месеца заради неуредиците по договора, който обаче не е разтрогнат и е за срок от 4 години, за което на свой ред е атакуван от Ангъчев.

„Грижи се за над 50 тежко болни възрастни хора, които всекидневно се нуждаят от лекарства 3-4 пъти дневно, наблюдение и храна, за да може здравето им да бъде поддържано. Сега те са заложници, няма кой да им даде лекарствата и да ги нахрани. На мен ми се отказва достъп, ровено е в документацията и финансите на фирмата ми. Това е мутренска история като от 90-те“, коментира Вършилов. 

„Аз съм новият собственик“, обяви Кършев пред наш репортер, но отказа да коментира други подробности. Как е нов собственик така и не става ясно, предвид че наемател е „Хармония 2016“, която е собственост на Вършилов. В разговор с адвокат Ивайло Соколчев, Кършев обясни тихо, че има договор със собственика от днешна дата.

„Според мен това е незаконно при действащ договор за наем и то по мнение на наемодателите. Има заведени дела за неплатен наем и за владение на имота, ала те са на съвсем начален етап. Няма изпълнителен лист, нито решение, няма съдебен изпълнител. Собственикът на имота е хванал нов наемател, който под претекст за свиждане влиза вътре, при което нотариус съставя протокол, че им е предадено доброволно владението и слагат катинар“, посочи адвокат Соколчев и бе категоричен, че става дума за отмъщение на стария съдружник.

Вършилов и адвокатите му веднага пускат жалба в прокуратурата, откъдето за TrafficNews.bg съобщиха, че казусът е разпределен за разглеждане в спешен порядък. Наш репортер потърси за коментар бившия съдружник и собственик на сградата Валери Ангъчев, ала той не вдигна телефона си. 

Оказва се, че това не е първият подобен случай и само преди 6 месеца в „Хармония“ се е разиграла същата ситуация. Тогава обаче полицаите възстановили достъпа на д-р Вършилов.

Предстои да стане ясно дали днес докторът ще бъде допуснат при 55-те настанени хора и дали те ще получат необходимата грижа.