На 10 януари български превозвачи ще протестират пред сградата на Европейския парламент с искания да бъдат направени промени в пакета "Макрон". В момента представители на транспортни фирми от България работят по организацията на протеста. Според изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи у нас Йордан Арабаджиев страните от Източна Европа и периферията на континента се третират като второ качество хора
 
Основните точки, срещу които ще с протестира са прибирането на водача до страната си на всеки 4 седмици и да бъде увеличен срока за влизане в сила на забраната за спане в шофьорските кабини, докато бъдат изградени паркинги. Превозвачите искат също така ясни и приемливи правила за командироване. "Ние от година и половина сме заявили, че мобилният пакет 1 във вида, в който е предложен от Европейската комисия и приет от Съвета на Европа е неприемлив от българският транспортен бранш и ще протестираме срещу мерките, които са в пакета за мобилност 1", коментира пред TrafficNews.bg предстоящите протести Йордан Арабаджиев. 
 
В момента тече организация, в която транспортните организации изясняват как ще протекат предстоящите на 10 януари протести в Брюксел. За целта са наети два чартърни полета, които сутринта в 6 часа отлитат от летище София за Брюксел. През делия ден представителите на български транспортни фирми ще бъдат на площад "Люксембург" пред Европарламента, за да покажат на евродепутатите от транспортната комисия, че това, което са замислили са лобистки текстове, протекционистки текстове. Организаторите на протеста подготвят своите интересни послания под формата на лозунги. За първи път български бизнес ще протестира в Брюксел. 
 
Още за предстоящия протест на 10 януари в Брюксел, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков: