Какво да се случи с Партийния дом? Това е централна тема в пловдивската общественост през последните седмици. На последното си заседание Общинският съвет отреди терена под зданието  за построяването на опера, но все още няма конкретика кога това ще се случи.  От фондация „Дом за Пловдивската опера” представиха детайлно програмата си за построяването на сградата, както и откъде може тя да се финансира.

Според разчетите новия Центъра за музикални и сценични изкуства би струвал 30 млн. лева без ДДС.  Проектът предвижда сградата да бъде върху терена от 5641 кв.м, който е само в рамките на общинския имот. Тъй като има конструктивна фуга,  сградата на Концертна зала няма да бъде засегната от бъдещето преустройство и проектът за реновацията й може да се изпълни отделно. Общото РЗП ще е 7000 кв.м., а изчисленията са, че около 21 млн. лева ще струва строителството й, а останалите 9 млн. лева ще са за оборудване на сградата. Височината на сградата би била около 20 метра, което е до 7 етаж на сегашното здание.

 Предвижда се основната зала да бъде между 800 и 1000 места, както и да има няколко помощни зали зад основната сцена.   По изчисления на икономиста Георги Стоев всяка година бъдещият музикален център ще генерира по 2 млн. лева приходи, а разходите по издръжката ще бъдат 500 хил. лева. Така за 20 години сградата може да се изплати от собствени приходи. Източниците на финансирани може да са програми с нулева или много ниска лихва.

От другата страна на барикадата стои Камарата на архитектите в България, които са твърдо против сградата да бъде съборена. Според арх. Костадин Палазов Партийният дом е уникален от гледна точка на архитектура и конструкцията. Това е първата сграда у нас, която е правена със скелетно-безгредова конструкция. Самият арх. Палазов е оглавявал екипа, правил конструктивното обследване на сградата. По думите му тя е претърпяла три силни земетресения, но няма и една пукнатина. Това, което трябва на сградата е да се въведе според новите изисквания и да се изгради климатична инсталация, както и минимални намеси във фасадата.  Освен това мястото е недостатъчно за един дом на операта, за който трябва много повече пространство.

Вижте позицията на председателят на „Дом за Пловдивската опера” Любозар Фратев и арх. Константин Палазов, както и видео от дрон.

Видео Авел Бялков: