Има пет версии какво може да е довело до падането на самолета "Мистрал" край Ихтиман и смъртта на пилота Иван Костадинов и летялата с него Вяра Лозанова.  Това обяви пред TrafficNews Христо Христов, и. д. директор на специализираното звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство.

Той уточни, че машината е ригистрирана в Италия, но има право да лети навсякъде на територията на Европейския съюз. Костадинов имал нужния лиценз да управлява машината и е пуснал полетен план пред РВД за маршрута от ихтиманското село Черньово до Драгановци, Севлиевско. 

След като обясни, че полетът е напълно редовен, Христов изреди и вероятните причини за катастрофата.

Осем трупа на българи в 3 разбити самолета за 2 месецаИнцидентите почерниха цели семейства

Като първа версия той посочи човешкия фактор, имайки предвид уменията и подготовката на пилота, но според известната до момента информация Костадинов е бил достатъчно квалифициран. 

Втората хипотеза е за технически проблем, но това е малко вероятно, заяви Христов.

Също толкова е възможно причината за падането да е в лошите метеорологични условия, защото около 11,30 часа времето е било без някакви аномалии.

Четвъртата версия е пилотът да е получил свързана със здравето му криза във въздуха от рода на сърдечна недостатъчност или нещо друго, но това може да се установи по-късно от патоанатомите.

"И петата възможна причина е дали пилотът, след като е имал спътница на борда, да е искал да й покаже нещо повече от неговите възможности и тези на самолета", заяви Христов.

Той обясни, че тепърва предстои кореспонденция с италианските авиционни служби, но понеже произшествието е на българска територия, разследването ще се води от българските власти.

При падането машината е почти изгоряла, оцеляла е само парче от крилото. Двамата в самолета са загинали на място, самолетът се е запалил при падането, заяви говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска.

„Веднага сме отклонили двете линейки на Ихтиман и Костенец. Те пристигат на място в 11.45. За съжаление са установени мъж и жена, които са пътували в самолета. При падането самолетът се е запалил. Двамата са загинали на място. Доколкото подават информация екипите там, те са доста обгорели“, добави Сунгарска. 

Както TrafficNews вече съобщи, Вяра Лозанова е механик в 24- та Авиационна база - Крумово, а Иван Костадинов е инженер - конструктор във фирма "Иновас", която се занимава с производство на оборудване от пяна. Летенето е неговата страст, а той оглавява Сдружението на аероклубовете в страната. 

Катастрофата край Ихтиман е шестият инцидент с малък самолет за последните няколко месеца.

Преди малко повече от месец 45-годишен пилот и 18-годишен младеж, който се е обучавал, загинаха край Оризари. Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото. Според очевидци то се е отчупило, докато машината е била във въздуха. Разследването продължава.

През април северозападно от връх Солунска глава на територията на Северна Македония при инцидент загина 4-членно българското семейство. Малкият частен самолет „Чесна” се разби недалеч от Скопие при лошо време. В него пътували пилотът, съпругата му и двете му дъщери. Телата бяха открити близо 18 часа след инцидента.

През юни миналата година ултралека машина падна край Казанлък. Самолетът загубил мощност и паднал от 10 метра височина върху дървета и храсти. За късмет, пилотът и детето му получиха леки травми.

Малък самолет с двама души на борда се разби в покрайнините на Шумен през август 2018 г.. Пострадаха 62-годишен мъж и 27-годишният му син. За съжаление, по-късно бащата почина.

Само два дни по-късно друг малък самолет се разби при кацане на летище Балчик, а пилотът загина.  При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се и се запалила.

Красивата Снежанка от авиобаза Крумово и шефът на аероклубовете в България са загиналите в самолетната катастрофаДвамата споделяли общата си страст към летенето