Пловдив се разраства и развива – новите жилища и инфраструктура означава и нови хора, които идват в града. Новодомците се заселват преди всичко в комплекси в районите „Южен” и „Тракия”, но строителният бум и в район „Западен” става притегателен център за мнозина. Според експерти в бранша, идващите хора в Пловдив, стават причина за вътрешна миграция на пловдивчани.

Най-търсените жилища в момента са в район „Западен”, където е най-голямата зелена зона в града. Редица инвеститори насочиха внимание към района, а това може да се види и по цените, на които се продават парцелите там.

Две са основните зони, в които се вдигат нови жилищни комплекси – около мол Пловдив и Братската могила, както и около улица „Рая” и Гребната база. Последните проекти, показват, че в зоната  се концентрира по-луксозно строителство, което е с по-малко РЗП и повече зелени площи.

Такива са комплексите на ТЕД, ХЪС, Сиенит и „Роял Градън”. Безспорно един от най-интересните проекти е този на новото строително подразделение на ПИМК.  Съвсем скоро се очаква да стартира четвъртият им проект в Пловдив, който ще е в новия луксозен квартал в район „Западен”. Сградата ще се намира на бул. „6 септември” на 100 метра от водата.

Зеленина и уют на метри от Гребната база! Луксозен квартал се сдобива с перлата си СНИМКИНовият проект на PIMК Build разбива стереотипите на жилищното строителство в Пловдив

Това, което отличава комплекса е, че той ще бъде на три етажа с мансарда, а партерните жилища ще имат самостоятелни дворни места.  Концепцията на PIMK Build е комплексът да задоволи максимално желанията на бъдещите собственици на апартаменти – акцент ще е просторът, зеленината и спокойствието.

Освен луксозни жилищни комплекси в район „Западен” около бул. „6 септември” и „Прослав” се забелязва и ръст на строителството на еднофамилни къщи. Само за последната година от районната администрация са издадени над 40 разрешителни.

Зоните с „квартали на богатите“ ще стават все повече. В новия Общ устройствен план, който трябва да влезе в сила от 2020 година, всички земеделски земи ще станат със свободен статут за строителство. Най-голямата зона е на „Терзиите”, която се намира в район „Западен”.  

Позволеното строителство ще бъде до 10 метра, задължително с 40 % озеленяване. С промяната на ПУП-овете може да започне и прокарването на ток и вода, а след това и на подземна инфраструктура.

Очаква се първата зона, която ще се застрои в тези местности, да е около пътят свързващ Прослав с Коматевско шосе, тъй като там ще има подземни комуникации, ток и вода. Пътят ще минава през „Терзиите”, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.  Очаква се проектът да бъде одобрен от градските власти и да се престъпи към технически проект и търсене на финансиране.

Къде се формират кварталите на богатите в Пловдив? Бум на разрешителните за къщи в два районаСамо за година „Южен“ и „Западен“ са издали строителни книжа за над 100 еднофамилни къщи

Палати никнат в пловдивския квартал, който ще е отправна точка за разширяването на града ВИДЕОНад 20 инвестиционни намерения са входирани в Общината за строителство в Остромила