Пространствата с еднофамилни къщи и ниско строителство стават все по-предпочитани места за живеене под тепетата, в опит да се избяга от жилищните мастодонти, които изникват във всички райони на града.  Двата квартала, които преди са били самостоятелни населени места – Прослав и Коматево през последните години се разрастват все повече, а тенденцията обхваща и съседните около тях зони. Бум на строителството има и в Беломорски и Остромила, където освен еднофамилни къщи се забелязват и малки жилищни комплекси, чиито цени вървят стремглаво нагоре.

Къде обаче се строят луксозни еднофамилни къщи най-много? Каква е тенденцията в пространственото развитие на Община Пловдив и къде ще са бъдещите зони с такива зони?

Логично, най-много строителни разрешителни за къщи има в „Южен“ и „Западен“. В двата района за 2018 година са издадени книжа за вдигането на над 100 къщи. В кварталите Коматево, Остромила и Беломорски от районната администрация са изкарали над 50 строителни разрешителни, които позволяват строителството на над 70 къщи. Това е така, защото някои от строителните разрешителни позволяват строителството на няколко къщи,като част от комплекс.  В район „Западен“ строителните разрешителни са над 40, а местата – Прослав, както и зоната около „Чадърите“.

Малко обаче са инвеститорите, които вдигат еднофамилни къщи. Причината е повече от ясна – не се реализира голямо РЗП, което означава по-малка печалба. В повечето случай това са семейства, които сами инвестират в строителството на новите си домове.

Зоните с „квартали на богатите“ ще стават все повече. В новия Общ устройствен план, който трябва да влезе в сила от 2020 година, всички земеделски земи ще станат със свободен статут за строителство. С други думи, всеки собственик на нива може с обикновено удостоверение да смени статута на земята си. Това се отнася за всички местности в града,  като освен известните квартали, вътре влизат и местностите „Гуджуците” и „Терзиите”.  

Позволеното строителство ще бъде до 10 метра, задължително с 40 % озеленяване. С промяната на ПУП-овете може да започне и прокарването на ток и вода, а след това и на подземна инфраструктура.

Очаква се първата зона, която ще се застрои в тези местности, да е около пътят свързващ Прослав с Коматевско шосе, тъй като там ще има подземни комуникации, ток и вода. Пътят ще минава през „Терзиите”, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.  Очаква се проектът да бъде одобрен от градските власти и да се престъпи към технически проект и търсене на финансиране.