Подлезът на ул. "Гладстон" в Пловдив е официално открит. Церемонията по пускането в експлоатация на пътя започна с идването на кмета Иван Тотев и градската администрация. 

Пътят бе осветен по християнските канони, а след това градоначалникът преряза символично лентата. Така дългоочакваното отваряне на важната артерия, разположена под централния булевард на Пловдив, вече е факт и движението на автомобили е в ход. 

"Много голямо предизвикателство, извървяхме всяка крачка с проектант и всяко решение го преценявахме в движение. Екипите работиха денонощно. Беше много опасно, подлезът никога не бе ремонтиран. С неговата реконструкция, вече имаме фронт и за площад "Централен", до август и септември го завършваме", обясни Тотев.

Ремонтът на подлеза затрудни движението в центъра на града през последните 8 месеца. Толкова продължиха дейностите по реновиране на съоръжението, а изразходените средства по проекта са над 7 милиона лева. Ремонтираният участък обаче ще бъде снабден с камери, тъй като според градските власти шофьорите няма да спазват ограничението от 50 км/ч в градски условия. 

"Ще поставим камери, които засичат скорост, тъй като пътят предразполага към висока скорост. Трябват ни 3-4 дни, за да синхронизираме светофарите на Руски, като така ще се избегнат тапите", обясни градоначалникът. 

С отварянето на трасето, автобусните линии също ще възобновят маршрутите си, ала това ще се случи от другата седмица, за да няма обръкване за гражданите, обясниха на днешното откриване. 

Прерязването на лентата на "Гладстон" се забави с около 30 минути, тъй като градоначалникът бе на извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, където фондация "Пловдив 2019" даде отчет за дейността си и за изразходваните от нея публични средства. По време на сесията беше гласувана оставката на кмета Иван Тотев от Управителния съвет на фондацията, която обаче не бе приета от месния парламент. Вижте още тук: 

Общинският съвет отхвърли оставката на Иван Тотев от УС на "Пловдив 2019"Искането дойде от лидера на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева

Бойното кръщене обаче бе направено от дядо от Хасково, застанал зад волана на своя "Фолксфаген". Минути след 11 часа, за колкото се предвиждаше официалното откриване, мъжът без да се замисли влезе през оградните съоръжения от страната на църквата "Св. Петка", а на изхода го чакаше изненада - жени с народни носии, лента, питка и менче с вода. Ситуацията бе приета комично от насъбралите се хора и служители, които преместиха оградните пана, за да може да дядото да излезе и да продължи по своя път.