По повод зачестилите случаи на домашно насилие и убийства на половинките, Trafficnews.bg потърси един от водещите психолози в страната ни доц. Маргарита Бакрачева от Института по психология при БАН.

"Тенденцията в домашното насилие в никакъв случай не е нова, хубаво е, че се дава все повече гласност. Конкретният случай, в който 41-годишен мъж уби преди дни съпругата си във Варна, е напълно показателен за всички аспекти. Жената е подавала сигнали, но е демонстрирала класическото поведение на жертва. Това означава, че обикновено при такива хора срамът, чувството за вина, търсенето на грешки в себе си са причина да не се признава и по никакъв начин жертвите на насилие да не търсят помощ, а по-скоро обратното - да крият проблема и да го затварят в една привидно нормална семейна обстановка. Въпреки, че те знаят, че първите опити за насилие водят до втори и трети и може да завърши с летален край, много по-силно е чувстото на срам и неудобство", заяви тя.

Доц. Бакрачева уточни, че в ситуация на отказ за търсене на помощ, емоционалният фактор е водещ. Тук рационални аргументи липсват.

"Какво се случва? На първо място изолацията - чувството за неудобство какво ще кажат другите, формирането на ирационалното чувство за вина, при което жертвата си казва "аз съм причината", "аз не съм достатъчно добра". Другият механизъм е психологическият механизъм на инвестиране. Това е когато очакваме нещо и сме инвестирали време, чувства и усилия. Тогава сме по-склонни да увеличим и толеранса на търпимост", уточни тя.

"Тук инстинктът за самосъхранение не играе роля, тъй като страхът е породен от ирационални ситуации".

Според нея най-добрият вариант за превенция е информираността: "За да не се влезе в такава рамка на ирационално поведение и мисли, трябва да знаем, че всеки един може да стане жертва, независимо от емоционалната интелигентност на човека".

Първата крачка завърта колелото

"Неподаването на сигнал в случаи на домашно насилие може да бъде свързано с общото недоверие към институциите и с принципа "оправяй се сам". Трябва да знаем, че има не само институционални форми, има телефонни линии, неправителствени организации. Чисто в обективен план подкрепа може да бъде намерена, важно е физическото преминаване през вратата, търсенето на помощ и преодоляването на самата себе си", каза още доц. Бакрачева.

От гледна точка на насилника:

"Психическите отклонения като причина са малък процент от реалните случаи на жертви на домашно насилие. Много често, когато има 2-ма души в семейството, моделът се определя и от двамата. Често от гледна точка на психическото насилие можем да се натъкнем на ситуацията на садиста и мазохиста. Те винаги са в симбиоза. Колкото единият заема една от ролите, толкова и другият заема другата", уточни тя.

По думите и, насилникът често компенсира някакви неща, които му липсват, и често това го превръща в системен проблем.

"Понякога чуваме дори: "Не ме бие, не ме обича", което говори, че в някои случаи има и такова очакване от страна на самата "жертва".

Мъжете жертви на домашно насилие

"Тъй като дамите нямат голям физически капацитет, най-често мъже стават жертви на вербално и психическо насилие. Когато системно заявяваш на някого, че за нищо не става, че те разочарова, може да се стигне до безкрайно травмиращ характер за личността", допълни Бакрачева.

"Когато смачкаш партньора си, той има нужда да компенсира, а в лошия вариант изпада в тежка или хронична депресия".

От гледна точка на психоанализата психическата агресия е един от класическите варианти на доминиране. Всеки търси според ресурсите, с които разполага. "Що се касае до манипулация, дамите имат богат арсенал в това отношение".

Според доц. Бакрачева проблемът на информационните кампаннии, които се водят срещу домашното насилие е в продължителността им. "На принципа на рекламата: Знаем, че 10 пъти можем да видим един слоган и чак на 11-ия да го забележим".

"Добре е да бъдем реалистични и да знем, че няма връзка без проблеми. Единственото, за което можем да се постараем, е да намираме хубавите неща - понякога една усмивка или прегръдка. А призивът ми за жените, които са жертви на домашно насилие, но се страхуват да подадат сигнал, е да прочетат повече за това, че е напълно нормален начинът, по който се чувстват и да не се притесняват от ситуацията им. Страхът е напълно естествен в такава ситуация, но трябва да знаят, че не дължат на нищо никого и, че вината не е в тях", допълни още доц. Бакрачева.