Мечета от полиестерни вечни рози са най-актуалният подарък за предстоящия 8 март. Животинките са носталгичен поглед към плюшените играчки от детството и са доста по-ефектни от обикновения букет. „Изработват се ръчно, в няколко размера и в различни цветове – червено, бяло, лилаво, розово”, разказва пред TrafficNews.bg Николай Павлов. От 20 години семейството му продава цветя на Четвъртък пазара. С изработката на мечетата се занимава сестра му Надя. Най-малките мечета са измайсторени от 400 рози. В най-големите с височина 70 сантиметра има 5 хиляди цветчета и й отнемат два дни работа. Цените им са между 50 и 380 лева, но за разлика от живия букет, животинките не увяхват.  

„В годините е имало различни моди, но червената рози си остава класическото цвете за празника. Най-големият букет, който сме правили, е от 101 рози. Поръчвали са го няколко пъти – за Свети Валентин и специални поводи”, казва търговецът. В момента цените на розите са 4 и 5 лева. Има и по-евтини цветя – лалета и гербери на 2 лева, както и саксиени по 4 лева. Цените на букетите варират между 10 и 20 лева. Според наблюденията на Павлов това е и сумата, която мъжете са склонни да отделят, за да зарадват любимата жена.

„Продажбите започнаха още от днес. Предварително цветя се купуват основно за колежки и за учителките. Най-натовареният ден обаче си е на самия 8 март”, отчита Николай.

Търговците признават, че тази година букетът за празника е по-скъп. Причината е, че повечето цветя са внос, предимно от Холандия, а производителите там са вдигнали цените. Докато пристигнат у нас, се оскъпяват допълнително.  

Както още разказаха търговците, вижте във видеорепортажа на Милен Ангелов:

По темата работиха Милен Ангелов и Добринка Димова