Извършвали ли са дупнишките фараони Георги и Ивон Близнакови банкова дейност, без да имат право на това? Това бе казусът, по който спориха държавното обвинение в лицето на прокурор Костадин Паскалев и адвокатите Марин Марковски и Станко Кидиков. Защитниците на двамата обвиняеми категорично застъпиха тезата, че хората, които са вложили спестяванията си в Дупнишката  Популярна каса са били наясно, че това не е банка и влоговете им са рискови. 

Прокурор Паскалев контрира тази теза с показанията на свидетели, пред които Ивон Близнакова е заявила, че това е "най- стабилната банка в страната и всички други може да се срутят, но не и тяхната". 

Според Марковски и Кидиков не може да се твърди, че двамата съпрузи умишлено са измамили близо 230 вложители, а финансовия срив се дължал на рискови инвестиции и лош бизнесклимат. "Така е в лошия свят на парите" обобщи адвокат Кидиков. 

Адвокат Марковски призова съдията Боян Кюртов " да не се плаши от журналистите и да отсъди по съвест и на база доказателствата". 

Двамата съпрузи заявиха, че не са извършили никакво престъпление, цял живот са работили честно и почтено и са невинни по всички обвинения. "23 години работим без проблем, плащаме лихви, последната година се случиха обстоятелства, което доведоха до този срив. Знам и кой е виновен, но нямам доказателства", заяви Георги Близнаков.

"Наясно сме, че точно от Дупница вече има прецеденти, заяви адвокат Кидиков, визирайки изчезналите братя Галеви, но тези хора са от съвсем друго тесто". Той също така направи паралел с Първа инвестиционна банка, която преди две години също била в риск, но благодарение на държавата оцеляла. 

На практика Дупнишка Популярна каса съществува от 1994 година като няколко пъти се е пререгистрирала. Действала е до средата на 2016 година, когато Пловдивския Окръжен съд я е обявил в несъстоятелност.

В 18 часа ще стане ясно дали Близнакови ще останат зад решетките или съдът ще им даде по-лека мярка.

Очаквайте подробности в TrafficNews.bg

 TrafficNews.bg