„Община Пловдив винаги е работила законосъобразно и е съблюдавала, не само нормативните документи да бъдат в ред за опазване на природата, но и чисто човешки… Сигурно вече не помните какво беше тук преди – дърветата падаха през зимните месеци. Всяка стъпка сме я следели, за да не засегнем дървесни видове и да ги запазим максимално много, засадихме нови дървета. Винаги сме съблюдавали да пазим природата!”, заяви кметът Иван Тотев при повторното начало на строителството на зоопарка. То започна с водосвета, а след това Тотев, райкметът Димитър Колев и строителят Вакрил Запрянов обиколиха обекта.

Тотев обясни, че идеята на зоопарка винаги е била хабитатите да бъдат максимално близки до естествената среда, а пространствата широки. Той даде за пример хабитата с водоплаващи птици, където диви патки са се заселели в него и дори чакат потомство.

„Само хабитата на мечките е три декара! Четири пъти разширявахме зоопарк.  Идеята е децата да се запознават с природата, много е погрешно схващането, че това е затвор за животни. На много малко места можеш да видиш вече такива неща в съвременния свят.  Зоопаркът е само част от стратегията на Общината хората и децата да се запознават с природата и да я обикнат”, обясни градоначалникът.

27 дни ще трябват на фирмата изпълнител „Запрянови – 03”, за да довършат обекта до Акт 15, Общината пък бързо ще подготви документите му за Акт 16.

Реалистичен срок за откриването му за посетители е лятото, като до края на годината постепенно ще бъде пълнен с животни. До края на календарната година пък ще бъде напълно безплатно за всички посетители.

В момента освен дивите патици, има и 10 маймуни, сред които и потомство.  Веднага щом обектът вземе документите ще бъдат доставени животни от другите зоопаркове. От Ловеч ще бъдат доставени 7 маймуни, от Стара Загора – 5 елена лопатар и 6 муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, камерунски кози, пауни и турски патици.  Също така фазани, чакали, антилопи, патагонска мара и виетнамски прасета.

Отделно общината преговаря със словенски развъдник  за екзотични животни, за да вземе заложените видове.

Вижте повече във видеорепортажа на Авел Бялков:

Завършват пловдивския зоопарк за 27 дни! Откриват го през лятото СНИМКИВ момента в зоокъта живеят 10 маймуни и няколко патици

 Вижте повече във ВИДЕОТО: