Бъдещето на Македония не е розово. Положението там няма да се оправи, докато държавата не се осъзнае истината за обственото си минало, докато не разреши отношенията си със съседите. В този процес е много важно да се работи за правата на българите там. Това ще има резултат, тъй като България вече е доказала своето положително отношение към своята съседка. Македонските граждани трябва да виждат в България близък съюзник. За съжаление обаче отношенията с България не се подобряват, продължават практиките с фалшифициране на българската история, враждебно отношение на хората с българска идентичност. Това коментира в специално интервю за TNS.bg  македонският българин и дисидент Мирослав Ризински, учредител на Българския културен клуб в Скопие, осъден по скалъпено обвинение от македонските власти и освободен, след като в негова защита се обявиха стотици български общественици и интелектуалци, както и всички български евродепутати. 

Той беше гост на семинара на тема "България и Балканите в условията на динамична международна среда“, организиран от Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Докторанти и студенти от катедра "Международно и сравнително право" с ръководител проф. Надя Бочджиева анализираха много от актуалните за Балканите и Европа теми. Мирослав Ризински,  се включи с коментар по доклада на адвокат Станислав Станев „Пречките пред Евроинтеграцията на Македония“ .

Кои са пречките пред евроинтерграцията на Македония, защо предпочете да лежи 3 години зад решетките, вместо да стане доносник на Държавна сигурност, за фалшификациите на българската история Мирослав Ризински говори ексклузивно пред TNS.bg.