Стотици собственици на фирми и техни служители се събраха пред сградата на EVN в Пловдив тази сутрин. Те излязоха на мирен протест срещу предвиденото увеличение от 37% на тока. Хората се страхуват, че това увеличение ще доведе до повишаване на цените на всички стоки и услуги, а много работодатели ще бъдат принудени да съкращават персонал. Очакват се също масови фалити на експортно ориентирани фирми.

За трудностите пред бизнеса и исканията на протестиращите TrafficNews.bg разговаря с Антон Кьосев - управител на шивашка фирма с 500 служители.

- Г-н Кьосев, защо протестирате?

- Поводът е много неприятен - увеличават покупната цена на тока на борсата с 37%. Ние сме сто процента експортно ориентирана фирма, имамe подписани договори за 2019 г. и по никакъв начин не можем да компенсираме това увеличение. Аз съм член на Комисията за световна политика, знам какво означава предвидимост на бизнеса и на икономиката и това е страхотен крах на репутацията на България пред света. Тази непредвидимост е продиктувана според мен от някои не особено чисти методи на борсата. Днес се събират Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Министерство на икономиката, трите ЕРП-та, Българският енергиен холдинг, НЕК, за да се ритат, а вече първото магаре е умряло. Ние по никакъв начин не можем да намерим изход от ситуацията. Поводът да излезем на протест е държавата да помогне специално на експортно ориентираните фирми. И да помисли колко ще й бъдат разходите, когато изпратя 500 човека на борсата. За шест месеца обезщетенията са ориентировъчно 3 млн. лв. Данъците, които няма да платя, са още някой милион. Ако тези пари се внесат за регулиране цената на тока на борсата, държавата ще може да ми осигури същата цена на тока, която плащам днес, в продължение на 18 години. Това са елементарни сметки, но трябва някой да ги направи. Нашият иск и молба към всички е, че е крайно време да имаме държавност. Да имаме справедливост и да има хора, които милеят за България. Ние сме на улицата, за да кажем „Добро утро” на всички, които обичат България. Не ни оставяйте да умрем, тъй като няма да сме единствените. Ние сме първи, защото като експортно ориентирана фирма първи усещаме шамара. Фирмите, които са вътрешноориентирани, ще правят компенсации с цените на стоките си. Тогава се получава една лавина, в която ще има жертви, тя е неуправляем процес.

- Получихте ли вече новата си фактура за тока?

- Не, все още не съм получил фактура. Получих анекса, с който ми увеличават тока с 37% от 1 февруари. Тоест, Народният съд произнесе смъртната присъда, остава само екзекуцията.

- Разговаряхте ли с представители на EVN?

- В петък в продължение на 1 час се водиха разговори по медиите, но категорично отказват да се срещнат очи в очи с нас. И в край на краищата, и те не са чак толкова виновни. Да, имаме забележки към тяхната структура, към договорите, към тяхната отговорност. Към това, че не повишават плавно цената, виждайки, че от септември досега цената на борсата е скочила с 90%. Нищо не направиха, и изведнъж, в рамките на един месец, съобщиха, че от 1 февруари ще има такъв скок. Имаше много форми, с които можеше плавно и методично да бъде направено това нещо. Така че те също имат вина. Но по-голямата вина е безконтролното и неособено светло определяне цената на електроенергията на борсата.

- Планирате ли да съкращавате персонал от следващия месец?

- Ами какво да правя? Всички ги изпращам на борсата. 500 човека отиват на борсата, и толкова. 37% увеличение на тока на борсата представлява 22.2% в себестойността. Тоест, ако досега токът съм го купувал за 100 лева, сега ще плащам 122 лева и 20 стотинки. Другото, което силно ме боли, е, че за да не затворя, трябва да напусна България с цялата фирма. Защото всички добавки се плащат единствено и само за български потребители. Когато токът се изнася, такива добавка не се начислява. Значи, ако отида на границата с Македония и си изнеса фирмата, ще купувам абсолютно същия ток с 25% по-евтино. Мислите ли, че това е национална политика?

- Всички протестиращи завързаха оранжеви лентички на ръцете си. Какво символизират те?

- Лентичките символизират нашето желание за мълчалив протест, като помен. И ние всички с тези лентички искаме да покажем, че сме заедно и се опитваме да не допуснем никакви саботьори и външни хора към протеста. Искаме да се отличим от ултрасите.   

Още по темата вижте във видеорепортажа на Авел Бялков:

 

5-те въпроса на протестиращите към Общинската администрация:

  1. Защо К.З.Конкуренцията не извършва контрол на борсовите цени след безпричинно спекулативните им нива?
  2. Защо борсите по света при флуктоация от 8-10% затварят от риск за картелни споразумения и спекулативни цени, а ние-НЕ
  3. Защо има дефицит на ток (затова цените растат), а централите не работят на пълен капацитет и не се пуска студения резерв
  4. Защо добавката „задължение към обществото“, която е 25% от стойността на тока, се плаща на принципа на застрахователно дружество, а не по виновност?
  5. Защо държавата не си направи сметка, колко ще й струва един фалит на фирма с 500 човека за 6 месеца на трудовата борса + липсата на данъци в бюджета и колко - разликата за компенсиране на цените? 
    Ние първи виждаме запаления фитил на бомбата и само държавността може да го скъса!

 

6-те въпроса на протестиращите към EVN:
      1. Защо се стигна до фрапиращото, а не плавно увеличение?
      2. Защо не защитавате интересите на клиентите си, борейки се срещу безпричинно спекулативните нива на цените?
      3. Защо увеличението на цените е избирателно, а не за всички?
      4. Защо увеличението на цената е еднакво за различните профили на натоварване-равномерно и пиково?
      5. Защо договорите, които предлагате, са като закон и не разрешавате никакви коментари по тях?
      6. Защо в новия анекс клаузите се предлагат при неравнопоставени отговорности на клиента и доставчика, относно санкциите при прекратяване на договора?

Зико към протестиращите: Зад вас съм! Ще предам исканията ви лично на Бойко Борисов СНИМКИ и ВИДЕОПротестиращите промениха възгласите си на “Чуха ни”

Стотици души се събраха пред сградата на EVN в Пловдив, скандират „Чуйте ни“ СНИМКИ и ВИДЕОТе са готови да излизат всеки ден докато исканията им не бъдат чути