Пожарът, който обхвана втори и последния осми етаж, от завод "Чайка" в Пловдив, е локализиран и овладян. Това съобщи за TrafficNews.bg директорът на “Пожарна безопасност и защита на населението”  комисар Георги Мангараков. Самият той дойде на място, за да проследи работата на четири екипа на пожарната. Всички хора от сградата са евакуирани и няма опасност за здравето им.

Сигналът за инцидента е подаден около 11:45 часа. По първоначална информация причината за избухване на огнената стихия е ремонтни дейности извършвани на осмия етаж на производствената сграда от външна фирма. Работник е рязал с ъглошлайф, а произведени от дейността искри и шлака са попаднали посредством въздуховод на втория етаж. Това довежда до пламъците, като видно са засегнати само осмия и втория етаж, но тепърва ще се разследва детайлно процесът на възпламеняване, както и щетите. 

Пожар избухна в завод На място има и линейка

Основно огънят е засегнал помещение от 70 квадрата на втория етаж, което е било използвано за склад за тъкани и платове. Веднага всички работници от цеховете са евакуирани. В помещенията са настанени основно фирми от текстилния бранш, като именно това са ѝ горелите материали. Резултатът е огромни количества черен дим, който според думите на говорителя на РДПБЗН-Пловдив, инсп. Цвятко Дешев, е опасен и задушлив. Това и причината екипите от огнеборци да бъдат подменени, за да не се стига до инциденти и увреждане на здравето им. 

Междувременно една от приоритетните цели на пожарникарите е била да проверят цялата сграда за останали хора, както и да овладеят задимяването, като това беше извършено чрез избиване на стъклата на помещенията. Взети са мерки за проветряване по всички етажи.

"Всички служители са изведени от сградата и са добре. Повечето излязоха само с връхни дрехи, личните им вещи са още горе, но ще видим как да постъпим", обясни управителят на "Чайка" 97 Соня Димитрова и допълни, че днес работата ще бъде преустановена. Вторият и третият етаж се дават под наем на шивашки фирми, а другата част се стопанисва от "Чайка 97". Тепърва ще се установява размерът на нанесените щети.

Вижте репортаж на Милен Ангелов и Виктория Петрова от пожара и операцията на огнеборците в завод "Чайка":