Официален старт на розобера беше даден на територията на Подбалкана. В Карлово бяха кулминацията на тържествата, посветени на Празника на розата. Честванията започнаха с древния ритуал Розобер в розовите градини край града и продължиха с шествие по централните улици, водено от новоизбраната Царица на розата. На празника в розовите масиви присъстваха туристи от 15 държави. Събитието беше уважено и от министъра на културата Боил Банов.

Гостите на Розовата долина станаха свидетели и на коронясването на новата Царица на розата. Тази година това е 16-годишната яна Цветкова. 

Атмосфера от събитието - вижте във видеото: 

 

"Днес почитаме хората, които с труда си дават живот на моите градини и съхраняват стародавна традиция. Вдишайте от аромата на омайните цветове и се отдайте на магията от музика и багри.", заяви пред гостите в розовите масиви новата Царица на розата. 

Министърът на културата Боил Банов посочи, че смисъла на празника е да се съхранят традициите, но като  символ на България маслодайната роза има ключово икономическо значение за страната ни. Празникът завърши с шествие по улиците на Карлово.