Цената на дългоочаквания подлез „Модър-Царевец” ще бъде не по-малка от 12 млн. лева. Това са показали разчетите за изграждането на съоръжението.  Предложението за осигуряване на средствата през общинския бюджет, ще бъде гласувано тази седмица на сесия на местния парламент.  То е за отреждане на 1 млн. лева за Бюджет 2019, и по още 5,5 млн. лева за следващите две бюджетни години.

Очаква се скоро да бъде пусната обществена поръчка за изграждането на подлеза, чийто пробив вече е направен от НКЖИ под линията Пловдив – София.  Все още има няколко  имота, които трябва да бъдат отчуждени,  но това не пречи д бъде пусната поръчката. Кметът Иван Тотев вече съобщи, че тя ще бъде на инженеринг, стъпвайки на първоначалния проект на Община Пловдив, който трябва да бъде преработен.

Дължината на цялото трасе е 760 метра, като започва от Коматевско шосе и свършва на бул. „Хаджи Димитър”. От южната страна се предвижда изграждането на подлез с 2 х 11,5 метра отвори , като от северната ще излизат на 2 х 8,75 метра. Предвижда се направата на тротоари, широки по 2,5 метра , като ще има и рампи за трудноподвижни хора.

В първоначалния проект са предвидени три кръстовища, които ще бъдат ремонтирани, за да обслужват подлеза - на  Коматевско шосе, улица „Колхида” и бул. „Хаджи Димитър”. За осигуряването на връзката с другите улици, ще бъдат изградени и локални платна.

Върху новоизградения надлез се предвижда паркинг между ул. „София” и жп линиите, който ще е широк 35 метра и дълъг 43 метра.