Днес в Окръжния съд в Пловдив трябваше да се проведе второ съдебно заседание по делото срещу бившия заместник-директор на 3-то РПУ Стоян Павлов, който е обвинен за взимане на подкуп и участие в телефонна измама. 

То обаче не се състоя, понеже се оказа, че няма нито един свидетел, който да бъде разпитан. В залата стана ясно, че е невъзможно към този момент да бъдат чути най-важните показания - тези на Димитър Рангелов. Главното действащо лице в престъпната схема продължава да бъде в пълна неизвестност и съдът не е успял да се свърже с него, за да го уведоми за заседанието, на което трябва да присъства. 

Амнезия и “пушиш-пушиш“: Какво (не)каза човекът, дал 300 лева в цигарена кутия на ПавловКалин Димитров с противоречиви показания, Димитър Рангелов със заповед за издирване

По делото бяха редовно призовани трима полицаи от системата на ОД МВР - Пловдив - Светлозар Пенев, Георги Ташев, Васил Андреев. Никой от тях обаче не се яви. В деловодството на съда пък бяха получени писма от Областната дирекция на МВР, сектор ПОППВОО, в които преките ръководители обясняват, че тримата униформени са служебно ангажирани и това възпрепятства явяването им. Това обаче се явява второ отсъствия на тримата полицаи от насрочено заседание и според защитата на Стоян Павлов действията им могат да се разглеждат като тенденциозно възпрепятстване на процеса. 

"Изглежда, че длъжностните лица саботират процеса с второ неявяване в съда. Те знаят местонахождението на свидетеля Рангелов. Това, че са полицаи, по никакъв начин не променя задължението им да дадат показания по делото и да съдействат на съда. Предлагам да изпратите призовка, с която тримата свидетели да бъдат уведомени, че ще бъдат доведени принудително в съда", посочи адвокат Красимир Елдъров и настоя за санкциониране на тримата мъже. 

Хвърлените в залата аргументи и искания от страна на защитата явно направиха силно впечатление на съдията, която след като по очевидни причини не даде ход на делото поради липса на свидетели, нареди на следващото заседание Пенев, Ташев и Андреев да представят документи, доказващи служебната им ангажираност по време на двете насрочени дати за разглеждане на делото до този момент. Още по-красноречиво бе нейното изрично решение тримата полицаи и техните началници да бъдат уведомени, че ако и на следващото заседание свидетелите не се явят, то ще се пристъпи към принудителното им довеждане в съдебната зала и ще бъдат приложени всички законоустановени санкции.

Шефът на 3-то РПУ в Пловдив: Не вярвам Павлов да е способен да вземе паритеОказва се, че помещение в районното, е използвано от служители на ДАНС

Междувременно Димитър Рангелов изглежда се е изпарил от лицето на земята. Според свидетелски показания той се сочи за основно свързващо звено между Павлов и 66-годишния Калин Димитров, извършител по схемата за измамата, както и по предаването на подкупа. Днес прокурорът по делото и адвокатите на Павлов поискаха Рангелов да бъде обявен за общонационално издирване. Съдия Михаела Добрева се съгласи с представителя на държавното обвинение Рангелов да бъде потърсен на още един адрес, като до момента се оказва, че той е неоткриваем на официалната си регистрация и на телефоните си. Справка от ГД "Изпълнение на наказанието" показва, че той не е в арест или в затвор на територията на София, но тепърва предстои да бъде проверен статусът му на национално ниво. Според друга справка, Рангелов не е напускал страната от 2015 година насам. Именно по тези причини, той ще бъде обявен за общодържавно издирване. 

Бившият зам.-шеф на 3-то РПУ Пловдив: Не се признавам за виновен за взимане на подкуп СНИМКИЗащитата и обвинението поискаха засекретяване на делото срещу Павлов

Припомняме, че Окръжна прокуратура Пловдив е повдигнала обвинение срещу Павлов за това, че на 4.10.17 година с цел да набави за себе си имотна облага е придобил пари на стойност 300 лв, собственост на Тошка и Лазар Каракашеви, които са му били предадени от Калин Димитров. Според прокуратурата Павлов е бил наясно, че парите са придобити от мъжа чрез „телефонна измама“, в съучастие с други лица от гр. Ветово, Русенско. Била е взета сума от 1300 лева и 15 евро. Павлов от друга страна, като длъжностно лице – началник на сектор „Охранителна полиция“ в Трето РУ „Полиция“ на ОД на МВР – гр. Пловдив, е използвал своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага – пари на стойност 300 лева /триста лева/ - престъпление по чл. 283 от НК.