Новата частна спортна зала „Сила” в центъра на Пловдив отвори за първи врати днес за представянето на баскетболния отбор на „Академик”.

Почти сигурно отборът ще играе в съоръжението мачовете си от вътрешното първенство, като ще продължи да ползва и зала Строител – особено за срещите на подрастващите си гарнитури.

Концепцията на новата зала наподобява тази на Колодрума. Тя ще е мултифункционална, като освен спорт, ще приютява различни културни мероприятия и концерти.

Фасадата на сградата, която се намира между  Медицинския университет и училище „Климент Охридски”, вече се откроява над останалите сгради в района.  Общата разгъната застроена площ на обекта възлиза на 17 000 кв. м. Тя ще бъде на няколко етажа, като ще има и подземни нива. Само паркингът ще бъде на четири етажа, като се очаква да събира до 300 автомобила.  

Залата ще побира до 3000 зрители, според събитието, което ще се състои. Максималният брой зрители ще бъде възможен при концерти. При спортните прояви броят на седалките ще бъде 1700. Размерът на игралното поле е 33 х 46 м, а светлата височина на залата е 16.50 м. Закрит плувен басейн също ще фигурира в спортното съоръжение. Видовете спортове, които могат да се практикуват, са: волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, плуване, тенис на корт, борба, бокс, вдигане на тежести, тенис на маса, спортна гимнастика или общо 50 вида олимпийски и неолимпийски спортове.