Войник от Пловдив остана без работа, след като командирът му го уволни дисциплинарно заради шофиране в нетрезво състояние.  Прегрешението на редника от Военно формирование – 52760 е било през юни тази година, когато е бил хванат да шофира вечерта с 0,97 промила алкохол в кръвта. Само няколко дни по-късно, той е бил освободен от военна служба от командира си, който е стъпил на Устава на войсковата служба на въоръжените сили на Република България.

В него е залегнало, че е забранено на военнослужещ в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол или наркотични вещества да управлява МПС. Наказанието за това прегрешение според Устава е уволнение.

Въпреки това пловдивският войник е атакувал уволнението си в Административния съд. В жалбата му е посочено, че при издаване на заповедта за уволнение не е спазена процедурата  и реда за дисциплинарното производство, предвидени в Закона.

В края на годината магистратите са излезли и с решение, с което отхвърлят претенциите на уволнения войник. Те смятат, че наказанието му е изпълнено в съответствие с нормативната база и цялата процедура е била спазена.

Решението подлежи на обжалване във ВАС.