Нови разкрития относно заниманията на разстреляния митничар Георги Дребчев бяха направени днес в съдебна зала, където продължава процесът срещу обвинените в убийството му Божидар Атанасов и Иван Карабелов. Зад свидетелската банка се изправи собственикът на „Макском“ Максим Митков, който е бил близък приятел на Дребчев приживе. Той очевидно беше забравил доста от подробностите от последните си срещи с митничаря, но добре помнеше, че седмица преди разстрела Дребчев е бил много притеснен и го е помолил да не му звъни по телефона.

Впоследствие се наложи съдията Христо Симидчиев да опресни спомените на бизнесмена, прочитайки му показанията, които той е дал пред следователя по делото опреди 15 години. Оказа се, че Дребчев е вършел дребни услуги на Митков, помагайки му при вноса и износа на части на велосипеди, като срещу това Митков му се е отблагодарявал със суми между 150 и 200 дойче марки, които очевидно по онова време са били конвертирумата валута за рушвети в митницата.

Също така в показанията си Митков е разказал за обтегнатите отношения между Дребчев и бившия му началник Димитър Толев, към чийто пост митничарят очевидно се е стремял. Убитият споделил пред бизнесмена, че Толев го е наричал "цървул". За сметка на това обаче митничарят имал компромат срещу началника си за контрабанда на цигари на летище Пловдив.

Митков също заяви, че знаел, че Дребчев дава пари на лихва и бил дал 100 000 дойче марки на съдружника си, турски бизнесмен, като го излъгал, че парите са от Митков, за да може да му иска лихва. След погребението пък майката на убития митничар споделила с бизнесмена, че подозира за убийството собственика на "Готмар" Георги Тучев и бившия шеф на Дребчев Димитър Толев.

Показания даде и любовницата на бившия съдружник на собственика на "Готмар"  албанецът Агрон Гордани - Златка Тахова. Тя заяви, че не била в добри отношения с Тучев, тъй като той бил против връзката й с албанеца, но от любовника си знаела, че Дребчев и Тучев са приятели и митничарят му е вършел услуги във връзка с нов износ на стоки.

Под стража бе заведен и оръжейникът Петър Кирязов, който познавал от доста време обвиняемия Божидар Атанасов. Той описа подсъдимия като "симпатяга, млад, здрав и хубав мъж, който много разбира от оръжия", но при него той е носел само газови пистолети и въздушни пушки. Подсъдимият Божидар Атанасов предложи да проведи професионален разпит на свидетеля, но съдът му отказа, тъй като Кирязов не бил в залата в качеството си на експерт.

Процесът продължава с разпит на свидетели. Очаквайте подробности.

Още новини ТУК

TNS.bg