Над 400 ВИП гости за откриващата церемония на Европейска столица на културата на 12 януари догодина се очаква да пристигнат в Пловдив. Списъкът включва държавния елит на България, евродепутати, представители на евроинституциите и на бивши и бъдещи столици на културата, журналисти от цял свят. Голяма част от администрацията на общината е впрегната да помага на екипа на фондация „Пловдив 2019“, за да подготви поканите за всички гости. 

Специално за тях хотел „Тримонциум“ ще бъде буквално под обсада. Отсега е ясно, че освен стаите за настаняване на гостите, ще бъде блокиран петият етаж, където има ресторант и пиано бар. Там ще бъде оформена зрителна зона, от която официалните гости ще могат да наблюдават случващото се в центъра.  Очаква се и официалното парти за ВИП-овете да бъде в знаковия пловдивски хотел.  

Официалното откриване ще бъде разделено на две – едната част ще бъде достъпна за избрана публика и ще се случи в Драматичния театър, другата ще бъде на огромната сцена, разположена на бул. „Цар Борис III“. Строежът на внушителното съоръжение започва на 27 декември. То ще представлява огромна сцена с два подиума отстрани с размер от по 125 метра. Публиката, която се очаква да надхвърля 80 000, ще бъде разположена на булевард „Мария Луиза“.

В 40-минутната церемония ще се включат артисти, но се очаква на подиумите да излязат и доброволци, които тепърва ще бъдат привлечени в събитието. 1000 пловдивчани ще се качат на уникална сцената по време на откриването. Те ще могат да кандидатстват и да се запишат, а изборът им зависи от това колко бързо ще реагират. 

Ще гледате събитието от първия ред, канят от организационния екип на "Пловдив 2019". Единственото изискване е онези от кандидатите, които не са пълнолетни, да бъдат с придружител на сцената.

Мотото на откриващата церемония е „Ние сме всички цветове“. Спектакълът от музика, светлина и танц ще отвори вратите към цялата програма на инициативата Европейска столица на културата. 

250-метрова сцена и огромна кула за откриването на Пловдив 2019 СНИМКИЗнакови сгради ще бъдат облени със светлина