Три бензиностанции са продавали от евтиния дизел на бизнесмена Иван Тобиев, чиито сметки бяха запорирани от прокуратурата. Една от тях е негова, а другите две на друг пловдивски бизнесмен. Вчера на съвместен бифинг шефовете на Окръжна прокуратура и Агенция „Митници“ съобщиха за незаконна „бензиностанция”, която е продала около 6000 тона гориво и е ощетила с неплатен акциз за 4 млн. лв. държавната хазна.  От 2013 до началото на 2015 година тази схема е действала безотказно, участниците в нея са работили в пълен комфорт докато започнали проверки на данъчните складове от Агенция „Митници“, уточни Ваньо Танов.

Според проучване на TNS.bg схемата е била следната: фирмата купува дизел от някой от вносителите. След това горивото влиза в данъчния склад, който се намира в „Балканкар Рекорд“ в Южната индустриална зона. От там излиза по документи маркирано, но де факто без червен оцветител. Дизелът се разпределя по определени бензиностанции, където се продава на по-ниска цена. Документално то се изписва към оранжерии и сушилни за тютюн в района на Пазарджик, където собствениците имат право да използват от безакцизното гориво за сушилните.

 Акцизът на 1000 литра е 645 лева, които на практика бизнесменът не внася в бюджета. По този начин той има възможност да продава гориво на значително по-ниска цена.

Цистерната в завода била замаскирана като шахта, а вътре е имало противопожарен кран, изпълнявал ролята на „пистолет“, с който се е източвало горивото.

 По думите на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, схемата е действала под протекцията и под ръководството на хора с добро име в обществото и с добра репутация.

TNS.bg